Ενστάσεις ΥΠΟΙΚ για την εγκυρότητα της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού

Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2011 12:10
UPD:17:42

Την εγκυρότητα της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το χρέος αμφισβήτησε ο υπουργός Οικονομικών, μετά το θόρυβο που προκάλεσε η δημοσιοποίησή της. «Το κείμενο», είπε, «δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων».

Την εγκυρότητα της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το χρέος αμφισβήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το θόρυβο που προκάλεσε η δημοσιοποίησή της.

«Όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών. Αυτήν τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού. Το χθεσινό συνεπώς κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα, και κατέληξε λέγοντας:

«Όπως είχα την ευκαιρία να συζητήσω χθες με τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού».

Εντονη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου της ΝΔ στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης: «Η φαρσοκωμωδία της κυβέρνησης ξεπέρασε κάθε φαντασία. Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί άπειρους και ανεύθυνους εκείνους, που ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε διορίσει στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, επειδή "ξεμπρόστιασαν" την οικονομική του πολιτική», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης και στο ίδιο ύφος πρόσθεσε:

«Ο κ. Ρέππας, από την πλευρά του, αδειάζει δημόσια τον κ. Βενιζέλο, για την πρόθεσή του να αποπέμψει τα μέλη της Επιτροπής, λέγοντας ότι "εμείς θέλουμε θεσμούς να λειτουργούν και να ελέγχουν". Το κυβερνητικό σκορποχώρι σε όλο του το μεγαλείο».

«Υπάρχει, επιτέλους, Πρωθυπουργός σε αυτή τη χώρα;» διερωτήθηκε καταλήγοντας στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Αν δεν σταματήσει το "Κράμερ εναντίον Κράμερ" στο ΠΑΣΟΚ, η χώρα θα διαλυθεί ταχύτερα από ό, τι επιτάσσουν οι αριθμοί», παρατηρεί ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης, συμπληρώνοντας: «Ας δείξουν, επιτέλους, τη σοβαρότητα που απαιτούν οι περιστάσεις».

«Αντί ο κ. Βενιζέλος να προσπαθεί να τρομοκρατήσει με επιθέσεις και να νοθεύσει την ανεξαρτησία με αιτήματα αλλαγών ενός επιστημονικού οργάνου της Βουλής, οφείλει επιτέλους να ομολογήσει την παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής», παρατήρησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Παπαδημούλης.

Οπως αναφέρει, «η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Βενιζέλος οφείλουν επιτέλους να αντιληφθούν ότι όταν τα μηνύματα κραυγάζουν την αποτυχία, επανεξετάζεις κι αλλάζει την αποτυχημένη πολιτική. Δεν προσπαθείς να σκοτώσεις τον αγγελιοφόρο».

Η έκθεση επιβεβαιώνει με τον πλέον ρητό και αδιαμφισβήτητο τρόπο την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και της τρόικας, αλλά κυρίως το γεγονός ότι οι πολιτικές του Μνημονίου οδηγούν την ελληνική οικονομία στην κατάρρευση και την ελληνική κοινωνία στην απόγνωση, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο ΣΥΝ.

Μεταξύ άλλων ο Συνασπισμός επισημαίνει πως τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού το χρέος συνεχίζει να εκτοξεύεται και αναμένεται να φτάσει το 170,2% του ΑΕΠ το 2012.

«Οι συνθήκες βαθιάς ύφεσης και ακολουθούμενες πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνδυασμό με την κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, δεν αφήνουν περιθώρια για προοπτικές επίλυσης της κρίσης χρέους χωρίς ριζική αλλαγή συσχετισμών και σύγκρουση με το τραπεζικό κεφάλαιο», τονίζει ο ΣΥΝ και παράλληλα σημειώνει πως «η σημαντική απόκλιση δημοσιονομικών μεγεθών σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2011, αλλά και με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου, αποδεικνύει ότι οι πολιτικές του Μεσοπρόθεσμου δεν ήταν δυνατόν να φέρουν τα αποτελέσματα που υπόσχονταν».

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει την κρίση», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της για τις διαπιστώσεις της έκθεσης η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας πως «απαιτείται άμεσα η ριζική αλλαγή του περιεχομένου της κυβερνητικής πολιτικής, προκειμένου να αντιστραφεί η ύφεση μέσα από την προώθηση μιας αναπτυξιακής πορείας».

Σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου παρακολούθησης εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2011, η δυναμική του δημόσιου χρέους κινείται εκτός ελέγχου

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της νεοσύστατης υπηρεσίας που απευθύνεται στους βουλευτές, η αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος, σε συνδυασμό με την περαιτέρω πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ενισχύουν σημαντικά τη δυναμική του χρέους, αντισταθμίζοντας τα οφέλη από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και απομακρύνουν το ενδεχόμενο σταθεροποίησης του.

Μεταξύ άλλων στην έκθεση υπογραμμίζεται η ανάγκη απαρέγκλιτης και έγκαιρης εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, καθώς όπως επισημαίνεται, μόνο έτσι μπορούν «να περιοριστούν σημαντικά, αλλά όχι και να εξαλειφθούν πλήρως οι αποκλίσεις από τον ετήσιο διορθωμένο στόχο του ελλείμματος». Στο πλαίσιο αυτό ζητείται η ενίσχυση των προσπαθειών για δημοσιονομική προσαρμογή, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και μείωσης των πρωτογενών δαπανών.

Στην έκθεση γίνεται επίσης λόγος για ανεπάρκεια στη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας: «Είναι φανερό», τονίζεται, «ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο το ύψος του δημοσίου χρέους, αλλά η αδυναμία εξυγίανσης της τρέχουσας δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς παρά τη γιγαντιαία προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, αντίθετα διευρύνεται το πρωτογενές έλλειμμα».

Η έκθεση δόθηκε στους βουλευτές ταυτόχρονα με την ενημέρωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη. Ο κ. Σαχινίδης απέδωσε την απόκλιση των στόχων στη μεγαλύτερη από τις προβλέψεις ύφεση και στις αυξημένες επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ. Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι η εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα αντισταθμίσει τις αποκλίσεις που εμφανίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο κ. Σαχινίδης αναγνώρισε ότι τόσο τα έσοδα όσο και οι δαπάνες είναι εκτός στόχων, ενώ ταυτόχρονα εμφανίστηκε προβληματισμένος για την εξέλιξη του δημόσιου χρέους. Επίσης, όπως παραδέχθηκε, παρά τις σοβαρές προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση για τη μείωση των ελλειμμάτων, εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη, τότε θα είναι δύσκολο για τη χώρα να ξεφύγει από την «παγίδα» του δημόσιου χρέους.

Οσον αφορά στα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ότι τα συνολικά έσοδα υστερούν έναντι του νέου στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος κατά 87 εκατ. ευρώ. Ανακοίνωσε δε ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26,8 δισ. ευρώ και η μείωσή τους περιορίστηκε έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 6,4% από 8,3% στο α' εξάμηνο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέδωσε την υστέρηση των εσόδων του επταμήνου στη μεγαλύτερη από τον προϋπολογιζόμενη ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος λόγω της μείωσης των εισοδημάτων αλλά και λόγω του ευνοϊκότερου φορολογικού συστήματος για τα φυσικά πρόσωπα.

Για πλήρη εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, έκανε λόγο εκ μέρους της ΝΔ, ο Θ. Καράογλου, παρατηρώντας ότι η κυβερνητική τεχνητή αισιοδοξία κατέρρευσε, ενώ χαρακτήρισε ανέφικτο τον αναθεωρημένο στόχο για τα έσοδα.

«Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το τελευταίο επτάμηνο απέδειξε ότι η συνταγή της κυβέρνησης απέτυχε πλήρως σε όλους τους στόχους και ιδιαίτερα στη βασική φιλοδοξία της να οδηγήσει τη χώρα έξω από την ύφεση», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος.

«Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ούτε αυτά που σχεδιάζει. Υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουμε μόνοι μας», παρατήρησε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Μ. Βορίδης.

Για «απόλυτα γενικευμένη αποτυχία κυβέρνησης-τρόικας και αστικού πολιτικού κατεστημένου», μίλησε με τη σειρά του βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης.

Εκτός ελέγχου είναι το έλλειμμα, το χρέος και οι δαπάνες του δημοσίου, σύμφωνα και με την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει την κρίση», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το κόμμα υπογραμμίζει ότι «απαιτείται άμεσα η ριζική αλλαγή του περιεχομένου της κυβερνητικής πολιτικής, προκειμένου να αντιστραφεί η ύφεση μέσα από την προώθηση μιας αναπτυξιακής πορείας», ενώ κάνει λόγο για «δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς και για στήριξη των αδύναμων στρωμάτων της χώρας».

Αναποτελεσματικές και προεκλογικά και μετεκλογικά χαρακτήρισε τις πολιτικές της κυβέρνησης ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης.

ΕΕ: Στόχος να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Σχολιάζοντας την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν δήλωσε πως «τα πάντα τίθενται σε εφαρμογή προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία είναι και ο βασικός στόχος των αποφάσεων που έλαβαν οι ηγέτες της ευρωζώνης».

Κληθείς να σχολιάσει το κύριο συμπέρασμα της έκθεσης, σύμφωνα με το οποίο η δυναμική του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη, ο Αμαντέους Αλταφάζ επεσήμανε ότι η δημοσιοποίησή της συνέπεσε χρονικά με την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν υπογράμμισε ακόμη ότι η Κομισιόν αναμένει τα αποτελέσματα της επίσκεψης της τρόικας, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν μετά την ολοκλήρωσή της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα