Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες της κυβέρνησης με την τρόικα μετά το «όχι» της ελληνικής πλευράς στο αίτημα για νέα μέτρα προκειμένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις στον προϋπολογισμό.
To οικονομικό επιτελείο προέβαλε το επιχείρημα ότι το έλλειμμα αυξάνεται περαιτέρω εξαιτίας της ύφεσης και εκτίμησε ότι θα διαμορφωθεί τελικά από το 7,6% στο 8,1% έως 8,2% του ΑΕΠ, διαφορά που, όπως υποστήριξε, καλύπτεται χωρίς πρόσθετα μέτρα.
Αντίθετα η τρόικα υπολογίζει το έλλειμμα του τρέχοντος έτους στο 8,6%-8,7% του ΑΕΠ, περιλαμβάνοντας στην πρόβλεψη και τη «μαύρη τρύπα», ύψους 1,7 δισ. ευρώ, που αναμένεται μέχρι και το τέλος του χρόνου, εκτιμώντας ότι η αύξηση αυτή οφείλεται σε παραλείψεις και αποκλίσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Για το λόγο αυτό οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 1,7 δισ. ευρώ, καθώς παρατήρησαν υστέρηση στα έσοδα κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 600 εκατ. ευρώ.
Επικοινωνία Ευ. Βενιζέλου με τον Πρωθυπουργό και «όχι» σε νέα μέτρα
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου με τον Πρωθυπουργό (βρισκόταν στο Παρίσι για τη διάσκεψη της Λιβύης) κατά την οποία τον ενημέρωσε για τις απαιτήσεις της τρόικας, αποφασίστηκε να δοθεί αρνητική απάντηση στο αίτημα για νέα μέτρα, με αποτέλεσμα οι συνομιλίες να διακοπούν.
Οι συνομιλίες δεν πάγωσαν λέει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ
Πάντως, όπως είπε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή, οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν σε δέκα ημέρες: «Ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε. (Οι εκπρόσωποι της τρόικας) θα επιστρέψουν σε δέκα ημέρες... Οι συνομιλίες δεν πάγωσαν», υποστήριξε ο ίδιος μιλώντας στο Reuters.
Δεύτερο σημείο διαφωνίας ήταν η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Μέλη της τριμερούς επιτροπής εξέφρασαν έντονη αμφιβολία για την είσπραξη εσόδων ύψους 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως προβλέπει το μνημόνιο, καθώς και για την ταχύτητα με την οποία μπορούν να κινηθούν οι διαδικασίες για κάτι τέτοιο. Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο ζήτησε παράταση χρόνου με δεδομένο και το χρηματιστηριακό κλίμα που επικρατεί στη χώρα μας.
Συνέντευξη Τύπου ΥΠΟΙΚ - Στον αέρα η 6η δόση
Μετά και το αδιέξοδο στις συνομιλίες με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι στο υπουργείο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η έγκριση της 6ης δόσης του δανείου για την Ελλάδα μετατίθεται για το τέλος του μήνα, πιθανότατα στις 25 Σεπτεμβρίου, αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου που ήταν η αρχική ημερομηνία για την εκταμίευση του δανείου.
Αντιδράσεις
«Δικαιολογημένα η κυβέρνηση αντιδρά σε τόσο μεγάλες πιέσεις. Έλεος πια», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης. Σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του Mega, o κ. Σκανδαλίδης αναγνώρισε ότι στο παρελθόν «αφήσαμε να φανεί ότι η τρόικα κυβερνά, αλλά «η κυβέρνηση έπρεπε να πατήσει πόδι». Παράλληλα εμφανίστηκε να μην ανησυχεί για την 6η δόση του δανείου, καθώς όπως εκτίμησε, «η κυβέρνηση θα κρατήσει σταθερά το τιμόνι». «Ο υπουργός Οικονομικών», συμπλήρωσε, «έκανε μια τεράστια προσπάθεια να ανταποκριθεί στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του Μεσοπρόθεσμου, αλλά αυτά τα πράγματα δεν αλλάζουν σε λίγες ημέρες».
Για πρώτη φορά ο υπουργός έστειλε ένα μήνυμα ότι δεν είμαστε υποτακτικοί, σχολίασε για τις εξελίξεις ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio 9.
Η χώρα βουλιάζει στην ύφεση και αυτό οφείλεται στους χειρισμούς της κυβέρνησης και στη λανθασμένη συνταγή της τρόικας, υπογράμμισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης. «Η συνταγή είναι κακή, αλλά η κυβέρνηση την αποδέχθηκε και η πολιτική που ακολουθεί είναι λανθασμένη», δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega o κ. Μιχελάκηκς και επικαλούμενος την επίμαχη έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σημείωσε ότι επιβεβαιώνει τα προβλήματα στην οικονομία που επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Στο σημείο αυτό άσκησε οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την παραίτηση της επικεφαλής του Γραφείου, τονίζοντας πως «όχι μόνο δεν διορθώνει το λάθος της η κυβέρνηση, αλλά εμμένει, επιρρίπτοντας ευθύνες στην επιτροπή της Βουλής».
Ο κ. Μιχελάκης επανέλαβε ότι η ΝΔ ζητά εκλογές, απέρριψε τα περί συγκυβέρνησης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι στελέχη της κυβέρνησης επανέφεραν τα σενάρια και πρόσθεσε «αν δεν μπορούν να κυβερνήσουν ας το πουν».
«Το ΠΑΣΟΚ είναι γνωστό για τους λεονταρισμούς και τις πολιτικές μεθοδεύσεις του», σχολίασε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Ι. Βρούτσης τονίζοντας πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει αποτύχει οικτρά http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2047783 .
Ο μήνας Σεπτέμβριος και με αιωρούμενη την έκτη δόση του δανείου, είναι πιθανό να σημάνει πάρα πολλά πράγματα και στο πολιτικό επίπεδο, εκτίμησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Πέραν αυτού, συμπλήρωσε, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα που έχει σχέση με διαπιστωμένες αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό και από τους σχεδιασμούς οι οποίοι υπήρξαν, και αυτό, τόνισε, έχει σχέση με τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης αναφορικά με τα ζητήματα της ύφεσης, αλλά και των αναδιαρθρώσεων οι οποίες δεν έγιναν.
Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη πλέον το ενδεχόμενο πτώχευσης δεν πρέπει να αποκλειστεί, ωστόσο όπως σημείωσε ένα τέτοιο γεγονός θα σημάνει γενικότερες ανακατατάξεις όχι μόνο στον ευρωπαϊκό νότο αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γι αυτό, τόνισε, η πολιτική διαπραγμάτευση μετά την αποχώρηση της τρόικας είναι άκρως αναγκαία και χωρίς καθυστέρηση. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις ευθύνες που έχει σε σχέση με όλα εκείνα που προσδιορίζουν την αδιέξοδη οικονομική της πολιτική.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εκτίμησε πως μπορεί να αποτελέσουν μία αναγκαστική λύση διεξόδου, ενώ για αυτό που έπρεπε να είχαν γίνει, αναφέρθηκε στην προώθηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος με πενταετή ορίζοντα στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων και μεγεθών, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε σύμπραξη με τα λιμνάζοντα χρήματα του ΕΣΠΑ και στην τόνωση της αγοράς, με μείωση όλων των έμμεσων φόρων και ιδιαίτερα του ΦΠΑ.