Εμμένει η Φινλανδία στο θέμα των εγγυήσεων

Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2011 16:20
UPD:16:52

Η υπουργός Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν, επανέλαβε σήμερα το αίτημα της χώρας της για εξασφαλίσεις προκειμένου να συμμετάσχει στα νέα δάνεια προς την Ελλάδα.

Αμετακίνητη εμφανίζεται η Φινλανδία όσον αφορά στο θέμα της παροχής εγγυήσεων από την Ελλάδα, ως αντάλλαγμα για τα νέα δάνεια που θα λάβει.

Η υπουργός Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν, επανέλαβε σήμερα το αίτημα της χώρας της για εξασφαλίσεις προκειμένου να συμμετάσχει στα νέα δάνεια προς την Ελλάδα. «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Συμμετέχουμε στο πακέτο για την Ελλάδα εάν λάβουμε εξασφαλίσεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.

Η Φιλανδή υπουργός ανέφερε επίσης, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στο ενιαίο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, το EFSF, θα πρέπει να είναι ομόφωνες.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη συναντώνται στο Βερολίνο οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Φινλανδίας και Ολλανδίας σε μια προσπάθεια να δώσουν λύση στο «σκόπελο» των εγγυήσεων που ζητάει το Ελσίνκι.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, δήλωσε χθες ότι η αρχική συμφωνία μεταξύ Ελσίνκι και Αθηνών δεν ισχύει πλέον και συζητείται νέα, συμβιβαστική λύση. «Η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας (για την παροχή εγγυήσεων θεωρώ ότι έχει τεθεί εκτός συζήτησης. Έχουν γίνει άλλες προτάσεις, σε αντικατάστασή της», δήλωσε ο κ. Νούναν, ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Η Φινλανδία συνήψε διμερή συμφωνία με την Ελλάδα για την παροχή εγγυήσεων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης. Η Αυστρία είχε ασκήσει έντονες επικρίσεις εναντίον της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι αντιβαίνει στο δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης όλων των χωρών.

Το Ελσίνκι είχε προειδοποιήσει για αποχώρησή του από το δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, εάν απορριφθεί το αίτημά του περί εγγυήσεων. Παρόλο που η συμμετοχή της Φινλανδίας στο πακέτο είναι μικρή, εντούτοις η χώρα ύψωσε το παράστημά της, εκμεταλλευόμενη την πιστοληπτική κατάταξη ΑΑΑ -ανάλογη με της Αυστρίας και της Ολλανδίας- καθώς και το γεγονός ότι το φινλανδικό κοινοβούλιο αποφασίζει για ζητήματα χρηματοδότησης.

Αρνητικά διακείμενοι προς την Ελλάδα οι μισοί Φινλανδοί πολίτες

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό των Φινλανδών πολιτών οι οποίοι αντιτίθενται στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας είναι υψηλότερο από το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της συμφωνίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Το 49% όσων ερωτήθηκαν τάχθηκαν εναντίον του πακέτου, έναντι ενός ποσοστού 34% που τάχθηκε υπέρ.

Το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ αυτών που αντιτίθενται στο πακέτο εντοπίζεται στις τάξεις των ψηφοφόρων του εθνικιστικού κόμματος των Αληθινών Φινλανδών. Σχεδόν το 90% των υποστηρικτών του κόμματος αντιτίθεται στο νέο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Το υπόλοιπο 17% όσων ερωτήθηκαν δήλωσε αναποφάσιστο. Στην έρευνα, που έγινε στο Διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα, συμμετείχαν 1.036 άνθρωποι και το ποσοστό σφάλματος είναι ±2,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα