Απορρίπτει τα περί πιέσεων στην ΕΚΤ για αγορά ομολόγων η Ρώμη

Έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας η έγκριση του πακέτου μέτρων από τη Γερουσία
Κυριακή, 04 Σεπτεμβρίου 2011 18:02
UPD:19:00

Η Ρώμη είναι σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο δεν ασκεί πιέσεις προς την ΕΚΤ προκειμένου να συνεχίσει να αγοράζει ιταλικά ομόλογα από την αγορά, ξεκαθάρισε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

Όπως διευκρίνισε ο Φρατίνι τόσο ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι όσο και ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι έχουν στενή επαφή με τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ωστόσο, «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός κι έτσι δεν υπάρχουν παρακλήσεις ή πιέσεις» για την αγορά ομολόγων, επισήμανε στο περιθώριο διάσκεψης.

Το Σάββατο ο Ιατλός ΥΠΕΞ είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ιταλικά ομόλογα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να παρεμβαίνει τον περασμένο μήνα στην προσπάθεια να κρατήσει χαμηλά τις αποδόσεις αφότου οι ανησυχίες των αγορών για το συσσωρευμένο ιταλικό χρέος ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων ευρώ είχαν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του κόστους δανεισμού σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Έκτοτε έχει εντείνει τις πιέσεις προς την ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να υιθετήσει μέτρα για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού έως το 2013. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε το Σάββατο πως απαιτείται γρήγορη δράση προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι ένα πακέτο μέτρων λιτότητας συνολικού ύψους 45,5 δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται καθ΄οδόν προς το κοινοβούλιο, ωστόσο εμπόδια δημιουργούν οι διαφωνίες στο εσωτερικό του κεντροδεξιού συνασπισμού του Μπερλουσκόνι.

Ο Φρατίνι πάντως είπε πως το σχέδιο θα είναι έτοιμο σύντομα και δεν θα χρειαστεί ψήφος εμπιστοσύνης προκειμένου να εγκριθεί. «Η ιταλική κυβέρνηση θα απαντήσει στην ΕΚΤ με έργα, εγκρίνοντας τον προϋπολογισμό πολύ γρήγορα», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Φρατίνι.

Όπως διευκρίνισε, η Γερουσία θα εγκρίνει το επιπρόσθετο πακέτο μέτρων έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας και πως θα ακολουθήσει πολύ σύντομα η έγκρισή του από την Κάτω Βουλή.

Η κυβέρνηση έχει προθεσμία 60 ημερών προκειμένου το διάταγμα που περιλαμβάνει τα μέτρα λιτότητας να γίνει νόμος του κράτους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα