Πρόγραμμα «Ήλιος»: Επενδύσεις έως 20 δισ. ευρώ για φωτοβολταϊκά

Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2011 17:43

Επενδύσεις έως 20 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε επιφάνεια 200.000 στρεμμάτων που θα νοικιαστεί με μακροχρόνιες μισθώσεις (25 ετών) προβλέπει το σχέδιο «Ήλιος» που παρουσίασε σήμερα σε ενεργειακό συνέδριο στο Αμβούργο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Επενδύσεις έως 20 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε επιφάνεια 200.000 στρεμμάτων που θα νοικιαστεί με μακροχρόνιες μισθώσεις (25 ετών) προβλέπει το σχέδιο «Ήλιος», που παρουσίασε σήμερα σε ενεργειακό συνέδριο στο Αμβούργο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στόχος του προγράμματος, όπως εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 3.000 - 10.000 μεγαβάτ με την ανάπτυξη μηχανισμών συνεργασίας με άλλες χώρες της ΕΕ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές. Με μέσο κόστος επένδυσης 2 εκατ. ευρώ ανά μεγαβάτ, η εγκατάσταση 10.000 μεγαβάτ συνεπάγεται επένδυση 20 δισ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας τις προοπτικές της δράσης και τα πλεονεκτήματα της χώρας μας για την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου εστίασε στην υψηλή ηλιοφάνεια της Ελλάδας, η οποία, όπως είπε, εξασφαλίζει αυξημένη παραγωγή ενέργειας σε σχέση με την ίδια επένδυση που θα γινόταν σε χώρα του Βορρά. Συγκεκριμένα ένα τ.μ. φωτοβολταϊκού στην Ελλάδα παράγει 1800 κιλοβατώρες το χρόνο, έναντι 1285 στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον οίκο Ernst & Young, πρόσθεσε ο υπουργός, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση μεταξύ 35 χωρών ως προς το βαθμό ελκυστικότητας για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εστίασε και στα ειδικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τις επενδύσεις αυτές. Όπως διευκρίνισε, οι επενδύσεις θα γίνουν από εταιρίες ειδικού σκοπού σε συγκεκριμένες δημόσιες εκτάσεις, που θα έχουν εξασφαλίσει το σύνολο των απαιτούμενων αδειών και με έτοιμες συμφωνίες διασύνδεσης με το δίκτυο. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν χωρίς διοικητικά ή γραφειοκρατικά εμπόδια.

Οσον αφορά στις απαιτούμενες διεθνείς διασυνδέσεις, για τη μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας στις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή είναι τεχνικά δυνατή η μεταφορά ισχύος 2.000-2.500 μεγαβάτ με πιθανό σημείο συμφόρησης τα σύνορα Ιταλίας - Σλοβενίας - Ουγγαρίας. Αυτό σημαίνει ότι για την πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου θα απαιτηθεί ενίσχυση των διασυνδέσεων μεταξύ Ελλάδας και γειτονικών χωρών όπως επίσης η διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα