Mεγάλη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρές πιέσεις στον κλάδο των ασφαλειών
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2002 15:36
UPD:16:43

ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ με το πέρασμα της ώρας οι απώλειες των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη. Στις 15:20' (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 είχε υποχωρήσει στις 3.926 μονάδες μειωμένος κατά 2,45%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.032 μονάδες με απώλειες 2,57% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.165 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, σημειώνοντας πτώση κατά 3,76%.

Αφορμή για νέες ρευστοποιήσεις έδωσαν η χθεσινή υποχώρηση της Wall Street, τα απογοητευτικά στοιχεία τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για την αμερικανική οικονομία και ο νέος γύρος εταιρικών προειδοποιήσεων.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση, η βιομηχανική παραγωγή στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 1%, σε μηνιαία βάση, τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 0,2%. Αποθαρρυντικά ήταν και τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για την παραγωγή των αμερικανικών βιομηχανιών, η οποία υποχώρησε τον Αύγουστο κατά 0,3%.

Επιπλέον, το Σεπτέμβριο ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών του γερμανικού ινστιτούτου ZEW υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα οκταμήνου αντανακλώντας τις εντεινόμενες ανησυχίες για της προοπτικές ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας, της μεγαλύτερης στην Ευρώπη.

Παράλληλα, συνεχίζεται η αβεβαιότητα σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ μετά την επιφυλακτική στάση των ΗΠΑ στην απόφαση της Βαγδάτης να επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθoύν οι χθεσινές προειδοποιήσεις της McDonald's και της JP Morgan Chase για μειωμένη κερδοφορία στο τρίτο τρίμηνο, η μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση των πωλήσεων της Oracle και η σημερινή είδηση ότι ο ασφαλιστικός όμιλος Swiss Life εμφάνισε ζημία για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η διοίκηση του ελβετικού ομίλου ανακοίνωσε παράλληλα ότι αδυνατεί να προβεί σε προβλέψεις για τα οικονομικά μεγέθη της Swiss Life στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Η παραπάνω ανακοίνωση προκάλεσε εύλογες ανησυχίες, γεγονός που αντανακλάται στις ισχυρές πιέσεις που δέχονται οι μετοχές του ασφαλιστικού κλάδου. Η μετοχή της Swiss Life υποχωρεί κατά 13,7%, ενώ η μετοχή της Aegon χάνει 6,57%.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν και οι μετοχές εταιρειών κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού με τη μετοχή της Alcatel να σημειώνει πτώση κατά 5,67%.

Πτώση άνω του 3% σημειώνει τέλος η μετοχή της γερμανικής εταιρείας λογισμικού SAP μετά την είδηση ότι τα έσοδα της αμερικανικής ομοειδούς εταιρείας Oracle μειώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο από τις προβλέψεις των αναλυτών στο πρώτο οικονομικό της τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα