Αντλήθηκαν 1,3 δισ. ευρώ από τα εξάμηνα έντοκα

Στο 4,8% το επιτόκιο
Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2011 12:20
UPD:12:55

Ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, με το επιτόκιο να υποχωρεί κατά πέντε μονάδες βάσης σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία του Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,8% έναντι 4,85% στη δημοπρασία της 9ης Αυγούστου, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,02 φορές έναντι 3,06 φορών στην προηγούμενη δημοπρασία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Πέτρο Χριστοδούλου, οι ξένοι επενδυτές απορρόφησαν το 31% του ποσού. Στην προηγούμενη δημοπρασία, η συμμετοχή των ξένων είχε ανέλθει στο 25%.

«Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 1.000 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,80%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 3,020 δισεκατομμυρίων ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,02 φορές», αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ στην ανακοίνωσή του.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011, στις 12μ.μ. Δεν δόθηκε καμία προμήθεια.

Σημειώνεται ότι εντός του Σεπτεμβρίου οι λήξεις από παλαιότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων φτάνουν σε 4 δισ. ευρώ, ποσό που ασκεί πίεση για την εξεύρεση τρόπου ανανέωσής τους, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ταμιακά διαθέσιμα για την εξόφλησή τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα