Eurobank: Απαραίτητη η πιστωτική επέκταση για την ανάκαμψη της οικονομίας

Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2011 15:25

Η διαθεσιμότητα πιστώσεων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζει η Eurobank EFG στο τελευταίο τεύχος της περιοδικής της έκδοσης «Οικονομία και Αγορές».

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG, οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποστηρίξει την οικονομία της χώρας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, παρά τις σοβαρές δυσκολίες χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν λόγω της δημοσιονομικής κρίσης. Η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ συνέβαλε αποφασιστικά ώστε να αποφευχθεί μια πιστωτική κρίση, δεδομένου ότι οι τράπεζες υπέφεραν από εκροή καταθέσεων λόγω της κλιμάκωσης της δημοσιονομικής κρίσης και της ανησυχίας για άτακτη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο δανεισμός των ιδιωτών επεκτάθηκε κατά μέσο όρο με ρυθμό μεγαλύτερο από τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του τελευταίου οικονομικού κύκλου (περίπου από το 2003 και μετά). Η επαναφορά του τραπεζικού συστήματος σε ισορροπία, δηλαδή η επαναφορά του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης στην μακροχρόνια τάση, είναι πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία.

Οι αναλυτές της Eurobank εκτιμούν πως μια μείωση των τραπεζικών χορηγήσεων κατά 5% θα επιδράσει αρνητικά στον πραγματικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης κατά περίπου 1,5-2% τα επόμενα δύο χρόνια.

Ωστόσο, η επίδραση που θα έχει η απομόχλευση του τραπεζικού συστήματος στην οικονομία εξαρτάται και από την ταχύτητα και από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνει. Απαραίτητη προϋπόθεση για μια ομαλή απομόχλευση είναι η συνέχιση της παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες από την ΕΚΤ, σημειώνεται στη μελέτη.

Ο λόγος είναι ότι η αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ επέτρεψε στις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα υφιστάμενα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά παρά τις εκροές καταθέσεων (συνολικά 48 δις ευρώ από τις αρχές του 2010). Αυτές οι εκροές καταθέσεων, αν δεν είχαν αντικατασταθεί με χρηματοδότηση της ΕΚΤ, θα είχαν οδηγήσει σε ισόποση μείωση των τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και, κατά συνέπεια, σε βαθύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2010-11 κατά συνολικά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, αναφέρεται στην μελέτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα