Στο προσκήνιο και πάλι η επανένωση HELEXPO AE και ΔΕΘ ΑΕ

Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2011 16:42

Θέμα επανένωσης των εταιρειών HELEXPO AE και ΔΕΘ ΑΕ, που προέκυψαν από τη διάσπαση του εθνικού εκθεσιακού φορέα το 1999, αλλά και επείγουσας εξεύρεσης ξένου στρατηγικού εταίρου, επανέφεραν σήμερα από κοινού οι διοικήσεις των δύο νομικών προσώπων, με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου για την 76η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Θέμα επανένωσης των εταιρειών HELEXPO AE και ΔΕΘ ΑΕ, που προέκυψαν από τη διάσπαση του εθνικού εκθεσιακού φορέα το 1999, αλλά και επείγουσας εξεύρεσης ξένου στρατηγικού εταίρου, επανέφεραν σήμερα από κοινού οι διοικήσεις των δύο νομικών προσώπων, με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου για την 76η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αφού ξεκαθάρισαν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική γραμμή για το ζήτημα της επανένωσης, επισήμαναν την ανάγκη άμεσης προώθησης της δημιουργίας του νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου Θεσσαλονίκης.

Τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα θίγονται, άλλωστε, τόσο σε σχετική μελέτη των "Ευρωσυμβούλων" για λογαριασμό της HELEXPO -η οποία απεστάλη ήδη στην πολιτική ηγεσία- όσο και στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΘ, προγραμματισμένο να παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας, σημείωσε ότι η HELEXPO-ΔΕΘ, «ως ενιαίο μαγαζί», είναι απίστευτων δυνατοτήτων και μπορεί πράγματι να αποτελέσει στα επόμενα χρόνια τον σημαντικότερο αναπτυξιακό φορέα της Θεσσαλονίκης, μαζί με το λιμάνι και την - ακόμη «στα χαρτιά»- Ζώνη Καινοτομίας.

«Πρέπει να επιλεγεί επειγόντως ξένος στρατηγικός εταίρος, που θα βοηθήσει την Έκθεση στο θέμα της εξωστρέφειας και πρέπει να λήξει η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο εταιρειών», πρόσθεσε (σ.σ. οι διοικήσεις της Ηelexpo και της ΔΕΘ βρέθηκαν τα περασμένα χρόνια «στα μαχαίρια», εξαιτίας των ενοικίων που πρέπει να καταβάλει η πρώτη στη δεύτερη για χρήση εκθεσιακών εγκαταστάσεων).

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Helexpo, Πάρις Μαυρίδης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν και δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική γραμμή για τη συνένωση και η τελική απόφαση ανήκει στον μέτοχο (ελληνικό κράτος), ωστόσο έχει ωριμάσει ο χρόνος για τη δημιουργία ενιαίου φορέα, δεδομένου ιδίως ότι η διάσπαση του 1999 είχε αποφασιστεί για να ιδιωτικοποιηθεί ο επιχειρησιακός βραχίονας της ΔΕΘ -ήτοι η HELEXPO- κάτι που δεν προχώρησε.

Τη δημιουργία ενός σχήματος για τη ΔΕΘ εισηγείται και η μελέτη των «Ευρωσυμβούλων» για λογαριασμό της Helexpo, που κατατέθηκε στην πολιτική ηγεσία, η οποία προτείνει ακόμη την ενίσχυση της εκθεσιακής δραστηριότητας του φορέα, μέσω συνεργασίας με ξένο εταίρο και τη συγχρηματοδότηση των νέων εκθεσιακών εγκαταστάσεων.

Για το τελευταίο θέμα, ο κ.Μαυρίδης παρατήρησε ότι η αμφισημία για τη χωροθέτηση του κέντρου δεν βοηθάει και εντάσσεται στη λογική του μηδενικού αθροίσματος (σ.σ. ενώ είχε ανακοινωθεί από δύο πρωθυπουργούς η χωροθέτηση στη δυτική Θεσσαλονίκη, τους τελευταίους μήνες ανέκυψε θέμα μετεγκατάστασης στην ανατολική). Όπως εκτίμησε, το επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για τα παραπάνω θέματα.

Ερωτηθείς ποια μορφή θα μπορούσε να λάβει η συνεργασία των HELEXPO-ΔΕΘ με διεθνή εταίρο, ο κ.Μαυρίδης σημείωσε ότι αν ο ίδιος ήταν ιδιώτης θα διάλεγε «να μπει σε μια εταιρεία με πλειοψηφικό πακέτο».

Όπως είπε, παρά την κακή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό σήμερα, αν προκηρυσσόταν σχετικός διαγωνισμός θα υπήρχε ενδιαφέρον, καθώς η Θεσσαλονίκη μπορεί πράγματι να εξελιχθεί σε μεγάλο περιφερειακό εκθεσιακό κέντρο για τις περιοχές Βαλκανίων, Β.Αφρικής και Μ.Ανατολής.

Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΘ, Θεόδωρος Σουμπάσης, χαρακτήρισε πρώτη προτεραιότητα τη δρομολόγηση της κατασκευής του νέου εκθεσιακού κέντρου κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Απαντώντας, τέλος, σε σχετικό ερώτημα, ο κ.Μαυρίδης σημείωσε ότι οι οφειλές του δήμου προς τη Ηelexpo ανέρχονται σε 360.000 ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα