Προτάσεις για την απρόσκοπτη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2011 11:57

Νέες λύσεις για τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων και την εκλογίκευση των αδειοδοτικών διαδικασιών, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, προτείνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα PV Legal.

Όπως παρατηρεί σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, που συμμετέχει στο πρόγραμμα, αν και τα φωτοβολταϊκά έχουν γνωρίσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, τα γραφειοκρατικά εμπόδια δεν επιτρέπουν την πλήρη αξιοποίηση του άφθονου ηλιακού δυναμικού.

Με μία νέα έκδοση, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα PV Legal προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων κατά το σχεδιασμό και εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, ώστε να βοηθηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της ασφαλούς, καθαρής και ανανεώσιμης ενεργειακής πηγής, τονίζει ο ΣΕΦ.

Η νέα έκδοση «Βασικές Προτάσεις του PV LEGAL» περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων και τρόπων για την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών και την ευκολότερη σύνδεση των φωτοβολταϊκών στο δίκτυο.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εφαρμογή απλών και ξεκάθαρων διαδικασιών αδειοδότησης, θέσπιση και τήρηση αυστηρών προθεσμιών για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κατάλληλη και επαρκή πληροφόρηση των εμπλεκόμενων υπαλλήλων, συμμετοχή των φορέων της αγοράς στη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών, θέσπιση διαφανών και δεσμευτικών κανόνων για τη σύνδεση με το δίκτυο, τυποποίηση των διαδικασιών σύνδεσης με το δίκτυο και εφαρμογή ποινών για τη μη τήρηση των προθεσμιών από τους αρμόδιους Διαχειριστές και ενδελεχή αποτίμηση της χωρητικότητας των δικτύων.

«Μόνο με την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων θα μπορέσουν τα φωτοβολταϊκά να γίνουν ανταγωνιστικά στις ενεργειακές αγορές», δήλωσε ο Αλέξανδρος Ζαχαρίου, πρόεδρος του ΣΕΦ. «Με την καταγραφή των βασικών γραφειοκρατικών εμποδίων και με συγκεκριμένες προτάσεις για την άρση τους, το PV LEGAL παρέχει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα