Αντιδράσεις για τις εξαγγελίες Ευ. Βενιζέλου

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2011 13:21
UPD:16:25

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης πυροδότησαν οι σαρωτικές αλλαγές, τις οποίες ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης πυροδότησαν οι σαρωτικές αλλαγές, τις οποίες ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη ΝΔ να κάνει λόγο για επικοινωνιακά τεχνάσματα, το ΚΚΕ να μιλά για μέτρα που ρίχνουν σε εργασιακό μεσαίωνα τα τρισέγγονά μας, το ΛΑΟΣ να σημειώνει ότι θα στηρίξει «ό,τι περιβάλλεται από φως» και το ΣΥΝ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποφάσισε να ξεπουλήσει τη χώρα.

ΝΔ: Επικοινωνιακά τεχνάσματα

Επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, τονίζοντας πως «επιβεβαιώθηκε ότι η αναχώρηση εκείνη ήταν ''σαφής προειδοποίηση'' προς την κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα».

Παράλληλα, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία θα περιμένει τις συγκεκριμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις και την αναδιάρθρωση φορέων του Δημοσίου, την εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο, την πλήρη απελευθέρωση επαγγελμάτων, για να τοποθετηθεί αναλυτικά.

Υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία, για παράδειγμα, δεν συνδύαζε το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας με απολύσεις, για λόγους, που με σαφήνεια έχει αναπτύξει. Ενώ στο θέμα της απελευθέρωσης των ταξί «η Νέα Δημοκρατία επιμένει στη θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων, σε μια λύση δηλαδή, που -όπως πρόσφατα αποκάλυψε και ο πρώην αρμόδιος υπουργός κ. Ρέππας- η τρόικα ήταν απολύτως σύμφωνη».

«Παρακολουθήσαμε, χθες, και δεύτερο ...''πρωθυπουργικό'' διάγγελμα, σε λίγες μέρες, από τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Όπου αποκαλύφθηκε πανηγυρικά, ότι ο κ. Βενιζέλος έλεγε ψέματα την περασμένη Τετάρτη, όταν διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα ''δεν διακόπηκαν'' και ότι η ξαφνική αναχώρησή της από την Αθήνα ήταν δήθεν... ''προγραμματισμένη''», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, οι χθεσινές δηλώσεις Βενιζέλου αποτελούν μιαν ακόμα θλιβερή επικοινωνιακή διαχείριση, επισημαίνοντας πως «μας ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει εσπευσμένα σε εκείνα που, έως χθες, φαινόταν σαν να θέλει να αποφύγει, ενώ προηγουμένως είχε υπογράψει».

Δεν μας εξήγησε, πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης, «αν ήταν σωστά, γιατί τα απέφευγε ως σήμερα; Κι αν ήταν λάθος, γιατί χθες τα εξήγγειλε, υποσχόμενη μάλιστα ταχύτερους ρυθμούς απ΄ ό,τι είχε αρχικά δεσμευτεί; Και τελικά, γιατί τα προσυπέγραψε, αν είχε πρόβλημα; Και γιατί δεν τα έκανε προηγουμένως, αν δεν είχε πρόβλημα;».

«Το ''γιατί αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά'', δεν χρειάζεται να του το πούμε εμείς. Του το λέει με ενυπόγραφο άρθρο του ο... αδελφός του Πρωθυπουργού», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ενώ επισήμανε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει πολιτική και εξαντλείται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Μόνο που τώρα έχει χάσει το ταλέντο της και στην κοροϊδία».

Ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αντί να διαπραγματευθεί με τους εταίρους μας, για αλλαγή μιας αποτυχημένης συνταγής, προσπαθεί να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό και μεταθέτει ουσιαστικά το κόστος της αποτυχίας της, και πάλι, στις πλάτες των πολιτών. Μόνο που δεν πείθει πια κανένα».

«Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, με έναν πρωθυπουργό που απλώς προεδρεύει», κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.

ΚΚΕ: Μέτρα που ρίχνουν σε εργασιακό μεσαίωνα τα τρισέγγονά μας

Για μέτρα που «ρίχνουν κυριολεκτικά σε έναν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα τα τρισέγγονά μας» έκανε λόγο η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

H Α. Παπαρήγα για τις χθεσινές εξαγγελίες του Ευ. Βενιζέλου

H Α. Παπαρήγα για τις χθεσινές εξαγγελίες του Ευ. Βενιζέλου

«Οι χθεσινές εξαγγελίες του κ. Βενιζέλου λένε το εξής: Στο όνομα της άρσης των ανισοτήτων των μισθολογικών, ή των ανισοτήτων στη σύνταξη, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα πρέπει να πάμε σε έναν μισθό 700 ευρώ και σε μία σύνταξη 500. Αυτό είπε και θεωρώ απαράδεκτο όταν έβαλε το δίλημμα ότι τα μέτρα αυτά εξασφαλίζουν τα παιδιά μας», σημείωσε η κ. Παπαρήγα και τόνισε ότι «τα πράγματα δεν πρόκειται να προχωρήσουν όπως προγραμματίζει η κυβέρνηση. Υπάρχει και ο λαός που αργά ή γρήγορα θα πει την τελευταία του λέξη».

«Ο,τι περιβάλλεται από φως ΛΑΟΣ θα το στηρίξει»

Σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ σχολίασε: «Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο φάνηκε ποιος έχει το "πάνω χέρι". Ο κ. Βενιζέλος ποδηγετεί πλέον το ΠΑΣΟΚ και ό,τι ήθελε προκύψει... Μετά από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου προκύπτει ότι έχει εξασφαλίσει κάποια πράγματα από την εσωτερική πολιτική σκηνή. Ό,τι πρόκειται να γίνει, αν περιβάλλεται από φως, ο ΛΑ.Ο.Σ. θα το στηρίξει. Μην διανοηθούν όμως να προχωρήσουν στο σκοτάδι. Θα μας βρουν απέναντι».

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για την ανέγερση τεμένους στον Ελαιώνα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, απευθυνόμενος στον υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, επανέλαβε τη θέση του για συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και επέκρινε έντονα την κυβέρνηση: «Καταστρέφετε την Ελλάδα. Ή πάτε (με τη ΝΔ) μαζί ή αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι να πάτε σε εκλογές για να σωθείτε. Αλλιώς φοβάμαι ότι ούτε τα ειδικά δικαστήρια δεν θα φτάσουν αλλά θα πρέπει να κοιτάξουμε προς το Γουδί» ανέφερε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αφενός τον κάλεσε να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του αφετέρου έκανε λόγο για «δύσκολες στιγμές» που διέρχεται ο τόπος και απαιτούν δύσκολες αποφάσεις.

ΣΥΝ: Αποφάσισαν να ξεπουλήσουν τη χώρα

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς αυτή τη λαίλαπα που με αυτάρεσκο κυνισμό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Πάνος Σκουρλέτης αναφορικά με τις ανακοινώσεις του Ευ. Βενιζέλου.

«Η κυβέρνηση Παπανδρέου - Βενιζέλου σε ένα υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να ξεπουλήσει τη χώρα και να ισοπεδώσει την κοινωνία», πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι μόνη απάντηση είναι «οι μαζικοί ενωτικοί κοινωνικοί αγώνες για την ανατροπή τους πριν τα διαλύσουν όλα».

Δημοκρατική Συμμαχία: Εγκληματικές καθυστερήσεις

Την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, παρά τις «εγκληματικές της καθυστερήσεις» προχώρησε στην ανακοίνωση ενός μέρους των διαρθρωτικών αλλαγών για τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα, εξέφρασε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντ. Μπακογιάννη.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «λυπάται που αυτό κατέστη αναγκαίο υπό την απειλή της άμεσης χρεοκοπίας», ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν η κυβέρνηση «έχει τη δύναμη και την ικανότητα» μα εφαρμόσει τις εξαγγελίες της.

Δημοκρατική Αριστερά: Υποστέλλουν οριστικά τη σημαία της κοινωνικής αντοχής

«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι σηκώνουν πολύ ψηλά τη σημαία των διαρθρωτικών αλλαγών. Με τα μέτρα όμως, που επαναλαμβάνουν ότι θα προωθήσουν, υποστέλλουν οριστικά τη σημαία της κοινωνικής αντοχής και αποδοχής», παρατήρησε η Δημοκρατική Αριστερά.

Φ. Κουβέλης: Η εργασιακή εφεδρεία θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την ανεργία

Φ. Κουβέλης: Η εργασιακή εφεδρεία θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την ανεργία

Ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι «το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δεν μπορούν να υλοποιηθούν, γιατί οι παραδοχές τους και οι κεντρικές επιλογές τους στηρίζονται σε μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή της Ελλάδας του 2010 και 2011».

«Οι αλλεπάλληλες ρυθμίσεις, μέτρα και εξαγγελίες που γίνονταν για την καταβολή των δόσεων του δανείου δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν, όπως η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει», δήλωσε ο κ. Κουβέλης.

Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του απέναντι στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, υποστηρίζοντας ότι «θα οδηγήσει σε απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την ανεργία».

Ακόμη, σημείωσε ότι το ζήτημα του πλεονάζοντος προσωπικού πρέπει ν' αντιμετωπιστεί «αποκλειστικά και μόνο με μετατάξεις».

Αναφερόμενος στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, επισήμανε πως «δεν πρέπει να οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εργαζομένων».

«Απαράδεκτη» και «καταστροφική» για τις εργασιακές σχέσεις χαρακτήρισε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και υποστήριξε ότι «θα οδηγήσουν σε πλήρη αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Όσο για το φορολογικό σύστημα, επέκρινε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «αοριστολογεί και δεν δεσμεύεται για ένα φορολογικό σύστημα δίκαιης κατανομής των βαρών, με αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα