Γιούνκερ: Η έκτη δόση δεν είναι δεδομένη

Νέες πιέσεις για εφαρμογή των συμφωνηθέντων
Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2011 17:03
UPD:08/09/2011 09:04

«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί πρέπει να επιτευχθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup (φωτογραφία αρχείου).

H εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν δεν τηρηθούν όλοι οι όροι που έχουν τεθεί για τη χορήγησή τους, διεμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί πρέπει να επιτευχθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βουλγαρία. Ανέφερε ακόμη πως δεν βλέπει κίνδυνο ύφεσης στην ευρωζώνη.

Νέες συστάσεις από Μέρκελ

Νέες συστάσεις προς την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις και να ενισχύσει τη διαφάνεια απηύθυνε και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μάρκελ.

Η κ. Μέρκελ προειδοποίησε επίσης ότι μια πιθανή κατάρρευση του ευρώ θα είναι καταστροφική για την Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το κοινοτικό νόμισμα «αποτελεί εγγύηση για την ενωμένη Ευρώπη.

«Αν καταρρεύσει το ευρώ θα καταρρεύσει και η Ευρώπη», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος. «Δεν πρέπει να επιτραπεί η αποτυχία του ευρώ, (το ευρώ) δεν θα αποτύχει», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη γερμανική οικονομία, σημείωσε πως δεν υπάρχουν σημάδια ύφεσης. Πρόσθεσε επίσης ότι στη συνεδρίαση του G20 θα συζητηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα.

Αλταφάζ: Υπήρχε συμπληρωματική δουλειά να γίνει

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν Αμαντέου Αλταφάζ εξέφρασε την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις απέδειξαν ότι «υπήρχε συμπληρωματική δουλειά να γίνει».

Ο κ. Αλταφάζ, αφού σημείωσε ότι η αξιολόγηση θα συνεχιστεί με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι είναι θέμα των ελληνικών αρχών να ενημερώσουν για το πότε θα είναι έτοιμες να ξαναρχίσουν τις συζητήσεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στόχος είναι να επαναληφθούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Ο Α. Αλταφάζ σημείωσε ακόμη την ετοιμότητα του κλιμακίου της τρόικας να επισπεύσει την επάνοδό του στην Αθήνα, μόλις δοθούν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την ολοκλήρωση των εργασιών που χρειάζονται στο δημοσιονομικό και διαθρωτικό τομέα, στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και στα μέτρα για το 2012.

Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν ανέφερε επίσης, ότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για την επανάληψη των συνομιλιών, επεσήμανε, ωστόσο, ότι παραμένει ο στόχος που έχει τεθεί για τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ρεν: Η Ελλάδα θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις

Ο ίδιος ο Ολι Ρεν λίγο αργότερα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλίσει την επόμενη δόση των δανείων της. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι μπορεί να γίνει η έκτη εκταμίευση και να συνεχίσουμε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας νσε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Και ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Αντερς Μποργκ κάλεσε σήμερα με δηλώσεις του στο σουηδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΤ τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει επιπλέον πίεση στην Ιταλία και στην Ελλάδα να τακτοποιήσουν τα δημόσια οικονομικά τους. «Πρέπει να υπάρξει μια διεθνής πίεση στην Ελλάδα και στην Ιταλία» ώστε αυτά τα κράτη να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις και να επιτύχουν την ανάκαμψη των δημοσίων οικονομικών τους, ανέφερε χαρκατηριστικά.

Συγχρόνως, ο Σουηδός υπουργός εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ευρωστία των τραπεζών τόσο στη Γερμανία όσο, όμως, και στη Γαλλία.

Ρόμπεϊ: Προτεραιότητα η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου

Σε ομιλία του στο London School of Economics (LSE), ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ κάλεσε από την πλευρά του τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο νέου δανεισμού της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας το συγχρόνως «προτεραιότητα» προκειμένου η ευρωζώνη να ξεπεράσει την κρίση χρέους.

«Εφεξής, η προτεραιότητα είναι οι κυβερνήσεις όλων των κρατών να εφαρμόσουν ό,τι έχουμε συναποφασίσει. Τούτο ισχύει για την Ελλάδα αλλά και για άλλους, σε μεμονωμένη αλλά και σε συλλογική βάση», ανέφερε, τονίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμοστεί ότι αποφασίστηκε «παρά να καταστραφεί».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η προεδρία της ΕΕ κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για να διαφυλάξςι το ευρωπαϊκό όραμα», έστω κι αν, όπως είπε, «οι αποφάσεις που λαμβάνουμε δεν είναι πάντοτε δημοφιλείς».

Ο κ.Ρόμπεϊ διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχει συναίνεση πάνω στην ιδέα ότι «στο θεσμικό πεδίο η ευρωζώνη θα πρέπει να ενισχυθεί», ενώ προανήγγειλε ότι στη διάρκεια του Οκτωβρίου ο ίδιος θα ανακοινώσει σχετικές προτάσεις.

Αναφορικά τέλος με το ευρώ, παρατήρησε ότι «σε πείσμα των σημαντικών αντιδράσεων που εκδηλώνονται στις αγορέ»ς, διακρίνεται για τη θεμελιώδη στερεότητά του.

Ρέγκλινγκ: Το πρόγραμμα δεν αποδίδει στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ εκτίμησε πως το πρόγραμμα που εφαρμόζει η τρόικα στην Ελλάδα δεν αποδίδει και η χώρα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. «Ο στόχος (της βοήθειας των ΕΕ/ΔΝΤ) είναι σαφής, είναι να αγοράσει χρόνο. Αυτό επιτυγχάνεται τώρα στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία αλλά όχι ακόμη στην Ελλάδα», είπε ο επικεφαλής του EFSF κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Πολιτικής. «Η υπόθεση πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2013 δεν θα πραγματοποιηθεί», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο Ρέγκλινγκ, σε μία νομισματική ένωση συνεπάγεται ότι χώρες όπως η Ελλάδα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία όπως την υποτίμηση του νομίσματος για να στηρίξουν τις δημοσιονομικές τους προσπάθειες. Έτσι, συνέχισε, απομένουν μόνο επώδυνες λύσεις όπως η περικοπή των δαπανών και των μισθών προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους.

«Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι (κάποιες) χώρες θα πρέπει να ρίξουν το βιοτικό τους επίπεδο», είπε ο Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας πως στις περισσότερες προβληματικές χώρες αυτό είναι αναπόφευκτο.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βγαίνουν σταδιακά από την κρίση με τη βοήθεια των πακέτων διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. «Στην Ιρλανδία τα χειρότερα έχουν περάσει», είπε, κάνοντας λόγο για «μια ιστορία επιτυχίας». «Το απόλυτο τεστ θα είναι να βγουν στις αγορές, εάν συνεχίσουν στο δρόμο που βρίσκονται, αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί».

Αποκλείονται εκ νέου τα περί εξόδου από το ευρώ

Πάντως, ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε ότι είναι «αδύνατον» να αποκλειστεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη, την ώρα που αυτό ζητούν πολλοί συμπολιτευόμενοι βουλευτές.

Ο κ. Ρέσλερ, ηγέτης του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), κυβερνητικού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών, με συνέντευξη στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Hannoversche Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι «δεν είναι δυνατόν να αντιστραφεί ο ιστορικός ρους. Ο αποκλεισμός ενός κράτους από την ευρωζώνη είναι αδύνατος λόγω των ισχυουσών συνθηκών».

Nόμιμη έκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας τη βοήθεια

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε νόμιμη τη συμμετοχή του Βερολίνου στη στήριξη της Ελλάδας, απορρίπτοντας τις προσφυγές που είχαν ως στόχο να μπλοκάρουν τη βοήθεια, ως αντισυνταγματική http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2050844 .

ΛΑΟΣ: Ποιος και πώς μπορεί να μας βοηθήσει;

Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης σε δήλωσή του για την οικονομία, της εγγυήσεις και την έκτη δόση σχολίασε: «Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι πτωχευμένο. Διερωτάται κανείς ποιος και πώς μπορεί να μας βοηθήσει. Από τις 21 Ιουλίου όταν και έγινε η Συμφωνία, κανένα ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν την έχει επικυρώσει, μη εξαιρουμένου και του ελληνικού. Λίγα λόγια, πράξεις μηδέν...».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα