Ιταλία: Ενέκρινε η Γερουσία τα μέτρα λιτότητας

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2011 21:23
UPD:08/09/2011 06:37

«Πράσινο φως» στο πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, που ενισχύθηκε την τελευταία στιγμή την Τρίτη σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι αγορές, έδωσε η ιταλική Γερουσία.

Υπέρ του πακέτου, που προβλέπει μέτρα ύψους 54,2 δισ. ευρώ έως το 2013, ψήφισαν 165 μέλη της Γερουσίας, ενώ κατά τάχθηκαν 141.

Το σχέδιο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί οριστικά τις επόμενες ημέρες από τους βουλευτές με ψηφοφορία, της οποίας ωστόσο η ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμα.

Την Τρίτη ο Ιταλός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως ο φόρος προστιθέμενης αξίας πρόκειται τελικά να αυξηθεί από το 20% στο 21%, θα εγκριθεί έκτακτη οικονομική εισφορά 3% για όσους διαθέτουν ετήσια εισοδήματα που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ (0,01% των φορολογουμένων) μέχρι την επίτευξη των στόχων οικονομικής εξυγίανσης, ενώ, παράλληλα, θα ξεκινήσει η αύξηση της συντάξιμης ηλικίας των γυναικών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ήδη από το 2014.

Επίσης, η κυβέρνηση στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει την οριστική κατάργηση των περιφερειών της χώρας και την ένταξη, στο Σύνταγμα, της δέσμευσης για μηδενισμό της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ.

Τα μέτρα λιτότητας προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας. Μάλιστα, σημειώθηκαν συγκρούσεις της ιταλικής αστυνομίας με ομάδα διαδηλωτών έξω από το μέγαρο «Παλάτσο Μαντάμα» της Ρώμης, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία στη Γερουσία.

Οι διαδηλωτές έφτασαν στη συνέχεια έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μέγαρο Γκρατσιόλι, φωνάζοντας το σύνθημα «δουλειά, δουλειά» (lavoro, lavoro) και «Σίλβιο φύγε» (Silvio vattene). Δήλωσαν, τέλος, στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται να συνεχίσουν να διαδηλώνουν έξω από την έδρα της Βουλής. Την Τρίτη εκατομμύρια Ιταλοί έλαβαν μέρος σε οκτάωρη απεργία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα