Σχέδιο Ομπάμα για ανάκαμψη της αγοράς εργασίας

Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2011 06:40
UPD:09:06

Σχέδιο για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας ύψους 447 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές, αλλά και νέες δαπάνες, παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε ομιλία του στα μέλη του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σχέδιο για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας ύψους 447 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές, αλλά και νέες δαπάνες, παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε ομιλία του στα μέλη του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Με τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις χαμηλά εν μέσω της απογοήτευσης για την ανεργία που φτάνει το 9,1%, ο Ομπάμα ζήτησε να αναληφθεί επειγόντως δράση παρουσιάζοντας μια σειρά προτάσεων, 14 μήνες πριν οι ψηφοφόροι αποφασίσουν αν θα του δώσουν μια δεύτερη θητεία.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε να επεκταθούν τα επιδόματα ανεργίας με κόστος 49 δισεκατομμύρια δολάρια, να εκσυγχρονισθούν τα σχολεία με κόστος 30 δισεκατομμύρια και να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές των μεταφορών έναντι 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, ο κύριος όγκος του κόστους του σχεδίου του (240 δισεκατομμύρια) αφορά σε φορολογικές μειώσεις με την περικοπή στο μισό (στο 3,1%) των φόρων στους μισθούς των εργαζομένων τον ερχόμενο χρόνο και τη μείωση επίσης των φόρων που πληρώνουν οι εργοδότες για τους εργαζομένους τους.

Ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια εθνική κρίση, καθώς η οικονομία της χώρας έχει βαλτώσει, και κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων, να δράσουν άμεσα ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Πρέπει να σταματήσουμε να παριστάνουμε το τσίρκο και να κάνουμε κάτι ουσιαστικό που θα βοηθήσει την οικονομία της χώρας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο σχέδιό του επισήμανε ότι θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας και θα δώσει στις εταιρείες την ασφάλεια πως εάν προχωρήσουν σε επενδύσεις, ή, σε προσλήψεις, θα υπάρχουν και καταναλωτές για τα προϊόντα, ή, τις υπηρεσίες τους.

«Πρέπει να εγκρίνετε αυτό το σχέδιο χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση», κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οικονομολόγοι εκτιμούν πως το πακέτο θέσεων εργασίας του Ομπάμα, εφόσον περάσει, μπορεί να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά 1 ως 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2012, προσθέτοντας περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας και μειώνοντας το ποσοστό της ανεργίας κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα.

Στη διάρκεια της ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα, οι Ρεπουμπλικάνοι αντέδρασαν με απόλυτη σιωπή σε πολλές από τις προτάσεις του Αμερικανού προέδρου. Ηγέτες του κόμματος δήλωσαν αργότερα ότι θα εργαστούν μαζί με τον πρόεδρο για να βρουν κοινό έδαφος, μολονότι είναι απίθανο να υποστηρίξουν ολόκληρο το πακέτο.

«Ας κάνουμε τα πράγματα στα οποία συμφωνούμε, ας παραμερίσουμε τα πράγματα στα οποία διαφέρουμε και ας πιάσουμε τη δουλειά για να έχουμε κάποια αποτελέσματα για τους ανθρώπους που πλήττονται τόσο πολύ εκεί έξω», παρατήρησε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Έρικ Κάντορ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα