Παραίτηση Σταρκ από την ΕΚΤ

Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2011 16:47
UPD:18:14

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από μέλος του διοικητικού συμβουλίου και επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε στον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ο Γιούργκεν Σταρκ, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΚΤ, που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το Reuters.

Στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας προστίθεται πως ο κ. Σταρκ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να διοριστεί ο διάδοχός του, κάτι, που σύμφωνα με τις απαραίτητες διαδικασίες, θα γίνει έως το τέλος του χρόνου. Ο Γιούργκεν Σταρκ ήταν μέλος της ΕΚΤ από τον Ιούνιο του 2006.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου στο Reuters, τον Γιούργκεν Σταρκ αναμένεται να διαδεχθεί ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γεργκ Ασμουσεν.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αφότου ενημέρωθηκε για την απόφαση του κ. Σταρκ να παραιτηθεί εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συνεισφορά του όλα αυτά τα χρόνια.

Πάντως, πηγές δήλωσαν στο Reuters πως ο κ. Σταρκ θα υποβάλει την παραίτησή του εξαιτίας διαφωνιών που είχε εκφράσει για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα.

Πρόκειται για τη δεύτερη παραίτηση υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΚΤ από τη Γερμανία, μετά την αποχώρηση του πρώην διοικητή της Bundesbank Αξελ Βέμπερ το Φεβρουάριο, ο οποίος είχε αντιταχθεί και αυτός στις αγορές ομολόγων.

H αποχώρηση του Σταρκ αναμένεται να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ΕΚΤ, εκτιμά το Reuters, καθώς ο έμπειρος διοικητής της, Ζαν Κλοντ Τρισέ, θα παραδώσει τη σκυτάλη της διοίκησης στον Ιταλό Μάριο Ντράγκι τον Οκτώβριο.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σταρκ έχει την ίδια άποψη για την αγορά ομολόγων με τον Άλεξ Βέμπερ και τον σημερινό διοικητή της Bundesbank. Την άποψη αυτή συμμερίζονται όλοι οι Γερμανοί», εξηγεί ο Μάνφρεντ Νιούμαν, επίτιμος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

«Αυτή είναι μια ένδειξη των τεράστιων προβλημάτων που υπάρχουν στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας. Οι Γερμανοί έχουν ξεκάθαρο πρόβλημα με τις κατευθύνσεις της ΕΚΤ», τονίζει. Η διαφωνία αυτή οξύνθηκε εν όψει της αγοράς κρατικών ομολόγων της Ιταλίας με στόχο τη συγκράτηση του κόστους δανεισμού της χώρας σε εύλογα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, εκφράζονται έντονες ανησυχίες ότι με την αγορά ιταλικών ομολόγων, η ΕΚΤ το μόνο που θα καταφέρει είναι να ενθαρρύνει την ιταλική κυβέρνηση να χαλαρώσει τις προσπάθειές της για εξυγίανση των οικονομικών της.

Ο 63χρονος Σταρκ συμμετείχε στο εξαμελές διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον Ιούλιο 2006 και χειριζόταν ένα χαρτοφυλάκιο ιδιαίτερα σημαντικών ζητημάτων. Η θητεία του στο δ.σ. επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου 2013.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα