Γιοχάνες Χαν: Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει κονδύλια

Συνεργασία με το ΥΠΑΑΝ για την προώθηση επενδύσεων
Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011 17:00
UPD:23:18

Η επίσπευση της απορρόφησης όλων των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στο συντομότερο δυνατό διάστημα ήταν ο στόχος της επίσκεψης του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, ο οποίος είχε σήμερα επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς που έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η επίσπευση της απορρόφησης όλων των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στο συντομότερο δυνατό διάστημα ήταν ο στόχος της επίσκεψης του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, ο οποίος είχε σήμερα επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς που έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Όπως σημείωσε ο κ. Χαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίνεται στην αίσθηση του κατεπείγοντος στην Ελλάδα για να φτάσει η χρηματοδότηση στο 85%, ίσως και 95% για συγκεκριμένο χρόνο, προκειμένου να απορροφηθούν τα ήδη διαθέσιμα κονδύλια το συντομότερο δυνατόν. Εκτιμάται ότι μπορεί να διατεθεί έως και 1,5 δισ. ευρώ νωρίτερα από τον χρόνο που έχει προϋπολογισθεί αρχικώς.

Στόχος, όπως εξήγησε, «είναι να δώσουμε ώθηση στην Ελλάδα και προοπτική στους Έλληνες μέσω της προώθησης άμεσων και υψηλής ποιότητας επενδύσεων». «Δεν υπάρχει ούτε στιγμή για χάσιμο και η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει κονδύλια επιδοτήσεων», πρόσθεσε.

Για τους λόγους αυτούς, συμπλήρωσε, επιδιώκεται σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπιστούν χρονοβόρες διαδικασίες, όπως οι απαλλοτριώσεις, γραφειοκρατικά προβλήματα και διοικητικές αγκυλώσεις και να προωθηθούν το ταχύτερο συναινετικά σχέδια συγκεκριμένης στόχευσης για κάθε περιφέρεια της χώρας.

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια περί χρεοκοπίας, ο Ευρωπαίος επίτροπος παρατήρησε ότι «τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα» και απέδωσε τη φημολογία στην ακραία κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα μας, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα επιμείνει στους άξονες που έχουν συμφωνηθεί.

Σημείωσε ακόμη ότι η Γερμανία έχει αποφασίσει να συνεισφέρει ουσιαστικά όχι μόνο για μεταφορά χρημάτων αλλά με μια ουσιαστική εμπλοκή των Γερμανών επιχειρηματιών. Ήδη έχει αποφασιστεί σε πρόσφατο συμπόσιο Γερμανών επιχειρηματιών κάθε εβδομάδα να έρχεται στην Ελλάδα κλιμάκιο και να διερευνά τις δυνατότητες συγκεκριμένων επενδύσεων, ενώ τον ερχόμενο μήνα θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρεσλερ, ως ένδειξη καλής βούλησης να υποστηρίξει την Ελλάδα.

Ο κ. Χαν θα επισκεφθεί και την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, προκειμένου στο πλαίσιο ειδικού σεμιναρίου να αναζητηθούν συγκεκριμένοι τρόποι για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και να συμφωνηθούν οι προτεραιότητες για κάθε μια περιφέρεια της χώρας αναλόγως των δραστηριοτήτων κάθε περιοχής. Ειδικότερα όσον αφορά τις ΜμΕ, αναμένεται να διατεθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ από τον αρχικό προγραμματισμό.

«Ζούμε σε ρυθμούς πολεμικής έντασης, αλλά υπάρχει η ακλόνητη πρόθεση για τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο για να μην μείνουμε στο περιθώριο της ιστορίας», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Θέλουμε να πετύχουμε και θα πετύχουμε

Μ. Χρυσοχοΐδης: Θέλουμε να πετύχουμε και θα πετύχουμε

Σημείωσε ακόμη ότι έχουν εντοπιστεί οι καθυστερήσεις που υπάρχουν σε όλο το εύρος του μηχανισμού του ΕΣΠΑ και ήδη αλλάζουν ριζικά οι ταχύτητες με τις οποίες τρέχουν τα προγράμματα.

Ανέφερε τέλος ότι ολοκληρώνεται η χαρτογράφηση του σχεδίου δράσης για απεμπλοκή όλων των μεγάλων έργων και εκτίμησε ότι τα θετικά αποτελέσματα που υπάρχουν από το Μάρτιο μέχρι τώρα θα ενισχυθούν περαιτέρω το τρέχον τρίμηνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα