«Ενθαρρυντικές» οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής στην Κύπρο

Δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011 09:47

Tην ικανοποίησή του για τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης. Όπως είπε, ένα πειστικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία, αλλά αυτό, επεσήμανε, δεν αρκεί.

Χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικές τις προσπάθειες του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, Κίκη Καζαμία, με στόχο την αποκατάσταση της δημοσιονομικής τάξης, ο κ. Ορφανίδης σημείωσε πως είναι σημαντικό για όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, να υποβοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ομιλία του στην Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Ορφανίδης επεσήμανε ότι παρόλο που η Κύπρος βρισκόταν σε μια σχετικά υγιή δημοσιονομική κατάσταση στις αρχές της παγκόσμιας κρίσης, τα δημόσια οικονομικά έχουν έκτοτε χειροτερεύσει με ταχείς ρυθμούς με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στο τελικό στάδιο - τη χρηματοοικονομική κρίση της ευρωζώνης.

«Μετά τη δημοσιονομική επιδείνωση, η αξιοπιστία της κυπριακής Κυβέρνησης έχει κλονιστεί κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2011 και η αξιοπιστία των κρατικών μας ομολόγων αμφισβητείται», ανέφερε και προειδοποίησε ότι «η συνέχιση της καθοδικής πορείας και χειροτέρευσης των δημόσιων οικονομικών μέσα στο ευρύτερο φάσμα της χρηματοοικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, εγκυμονεί εξαιρετικούς κινδύνους για την ευρωστία της οικονομίας μας και ιδιαίτερα, τον τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπου η εμπιστοσύνη αποτελεί βασικότατη προϋπόθεση». Γι αυτό, πρόσθεσε, «είναι ουσιαστικής σημασίας η ανατροπή αυτής της τάσης το συντομότερο δυνατό.

«Η βραχυπρόθεσμη δυσφορία κατά τη διάρκεια της αναπροσαρμογής είναι δύσκολη, αλλά αναπόφευκτη για τη διασφάλιση της επαναφοράς της δημοσιονομικής αξιοπιστίας της χώρας και των στιβαρών προοπτικών υγιούς ανάπτυξης ... και όσο περισσότερο καθυστερεί η προσαρμογή αυτή, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το συσσωρευμένο κόστος για την κυπριακή οικονομία και τους πολίτες της», διεμήνυσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ενα πειστικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην κυπριακή οικονομία, αλλά αυτό, επεσήμανε, δεν αρκεί, καθώς σύντομα η Κύπρος θα κληθεί να εφαρμόσει ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία θα απαιτήσει την αναδόμηση του εθνικού πλαισίου δημοσιονομικού προϋπολογισμού και θα ενδυναμώσει τη δημοσιονομική πειθαρχία.

«Η Κύπρος», ως ένα χρηματοοικονομικό κέντρο», τόνισε ο κ. Ορφανίδης, «οφείλει να πρωτοπορεί σε θέματα οικονομικής διακυβέρνησης και να υιοθετεί το συντομότερο τις πιο αποτελεσματικές δημοσιονομικές πρακτικές» και καταλήγοντας εκτίμησε πως «η προσπάθεια να είμαστε πρωτοπόροι ίσως να αποτελεί την καλύτερη άμυνα για τη ορθότερη διαχείριση των ενδεχόμενα επερχόμενων γεγονότων που μπορούν να οδηγήσουν σε κρίση».

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα