Μέρκελ: Ισχυρή βούληση για τη στήριξη του ευρώ

Τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου, Μέρκελ, Σαρκοζί την Τετάρτη
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011 17:32
UPD:18:12

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο μετά τη συνάντησή της με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γίρκι Κατάινεν, η κ. Μέρκελ αναφερόμενη στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι πρέπει όλες οι ενέργειες να είναι ελεγχόμενες με επίγνωση των συνεπειών, ειδάλλως «πολύ γρήγορα μπορεί να διαμορφωθεί μια κατάσταση στην Ευρωζώνη, την οποία κανείς μας δεν θέλει και η οποία για όλους μας θα είχε πάρα πολύ δύσκολες συνέπειες».

Σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος είχε θέσει θέμα ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας πήρε για μία ακόμη φορά η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ενώ επανέλαβε τη βούληση του Βερολίνου να υπερασπιστεί το ευρώ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο μετά τη συνάντησή της με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γίρκι Κατάινεν, η κ. Μέρκελ αναφερόμενη στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι πρέπει όλες οι ενέργειες να είναι ελεγχόμενες με επίγνωση των συνεπειών. Ειδάλλως, προειδοποίησε, «πολύ γρήγορα μπορεί να διαμορφωθεί μια κατάσταση στην Ευρωζώνη, την οποία κανείς μας δεν θέλει και η οποία για όλους μας θα είχε πάρα πολύ δύσκολες συνέπειες».

Σημείωσε ακόμη ότι αναμένονται τα πορίσματα της έκθεσης που θα καταρτίσει η αντιπροσωπεία της τρόικας, ενώ διευκρίνισε ότι επί της διαδικασίας αυτής δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η Ευρωζώνη είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος και προειδοποίησε για τις επιπτώσεις ενδεχόμενης επέκτασης της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Οσον αφορά στο θέμα της παροχής εγγυήσεων που ζητεί το Ελσίνκι από την Ελλάδα εξέφρασε την πεποίθηση πως θα βρεθεί συμβιβαστική λύση. «Όλοι μας θέλουμε και επομένως θα βρούμε ένα δρόμο, που θα είναι ανοιχτός σε όλους τους εταίρους αλλά ταυτόχρονα σύμφωνος με τις φινλανδικές επιθυμίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, η γαλλική προεδρία διέψευσε τηλεγράφημα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ θα έκαναν σήμερα κοινή δήλωση για την Ελλάδα. «Δεν θα υπάρξει καμία γαλλογερμανική πρωτοβουλία σήμερα», δήλωσε αξιωματούχος του γραφείου του Σαρκοζί.

Πάντως, λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως την Τετάρτη ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική συνομιλία με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπαρουάν εν όψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης. Όπως έγινε γνωστό συζητήθηκε η εφαρμογή των αποφάσεων της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου.

Το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου είχε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον αναπληρωτή υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη, τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρο Χριστοδούλου και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Ζανιά. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος και ο διευθύνων σύμβουλός της Απόστολος Ταμβακάκης.

Αυστρία: Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα στοίχιζε πολύ ακριβά

Μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, όπως τη συζητούν τώρα ορισμένοι, θα στοίχιζε ακριβά διαμήνυσε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη. Eπιπλέον, πρόσθεσε, αυτή τη στιγμή καμιά νομική βάση για μια συντεταγμένη χρεοκοπία.

Ο κ. Φάιμαν επανέλαβε τη υποστήριξη της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Μηχανισμό Στήριξης του ευρώ και επισήμανε ότι πρώτο της μέλημα είναι να τηρήσει η Ελλάδα τους όρους που έχουν τεθεί, ώστε να είναι δυνατή η ενεργοποίηση της αυστριακής βοήθειας στο πλαίσιο του Μηχανισμού.

Σημείωσε επίσης ότι κατά τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με την Ελλάδα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που προκύπτουν για την Αυστρία.

Τόνισε τέλος ότι ένα σταθερό νόμισμα, ένα σταθερό εμπόριο και μια σταθερή Ευρωζώνη είναι πολύ σημαντικά για την Αυστρία και εξαρτώνται επίσης και από τους αδύνατους, όπως είπε, «κρίκους» της Ευρωζώνης, υπονοώντας προφανώς την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα