Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ευρώπη με συσκέψεις, τηλεδιασκέψεις, συναντήσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες, με επίκεντρο την Ελλάδα, εν μέσω και των πιέσεων των χρηματαγορών προς την Ιταλία.
Τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου-Μέρκελ-Σαρκοζί
Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο με αντικείμενο τις τελευταίες ευρωπαϊκές εξελίξεις και την κατάσταση στις αγορές έγινε γνωστό πως την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί περίπου στις 7 μ.μ.. Ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπαρουάν εν όψει της τηλεδιάσκεψης, ενώ για τον ίδιο λόγο είχε τηλεφωνική συνομιλία και με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε το βράδυ της Δευτέρας.
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη, μετά από κυβερνητική σύσκεψη την Τετάρτη στις 4 το απόγευμα με αντικείμενο την πορεία της εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πήραν μέρος ο αναπληρωτής υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρος Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζανιάς, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος και ο Διευθύνων Σύμβουλός της Απόστολος Ταμβακάκης.
Αποστάσεις Μέρκελ από Ρέσλερ
Νωρίτερα, η κ. Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με το Φινλανδό πρωθυπουργό Κατάινεν έλαβε σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος είχε θέσει θέμα ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας και επανέλαβε τη βούληση του Βερολίνου να υπερασπιστεί το ευρώ. Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι πρέπει όλες οι ενέργειες να είναι ελεγχόμενες με επίγνωση των συνεπειών. Ειδάλλως, προειδοποίησε, «πολύ γρήγορα μπορεί να διαμορφωθεί μια κατάσταση στην Ευρωζώνη, την οποία κανείς μας δεν θέλει και η οποία για όλους μας θα είχε πάρα πολύ δύσκολες συνέπειες».
Σημείωσε ακόμη ότι αναμένονται τα πορίσματα της έκθεσης που θα καταρτίσει η αντιπροσωπεία της τρόικας, ενώ διευκρίνισε ότι επί της διαδικασίας αυτής δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης. Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η Ευρωζώνη είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος και προειδοποίησε για τις επιπτώσεις ενδεχόμενης επέκτασης της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Οσον αφορά στο θέμα της παροχής εγγυήσεων που ζητεί το Ελσίνκι από την Ελλάδα εξέφρασε την πεποίθηση πως θα βρεθεί συμβιβαστική λύση. «Όλοι μας θέλουμε και επομένως θα βρούμε ένα δρόμο, που θα είναι ανοιχτός σε όλους τους εταίρους αλλά ταυτόχρονα σύμφωνος με τις φινλανδικές επιθυμίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είχε προηγηθεί διάψευση τηλεγραφήματος του Reuters, σύμφωνα με το οποίο ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ θα έκαναν σήμερα κοινή δήλωση για την Ελλάδα. «Δεν θα υπάρξει καμία γαλλογερμανική πρωτοβουλία σήμερα», δήλωσε αξιωματούχος του γραφείου του Σαρκοζί.
Ο Γάλλος πρόεδρος το απόγευμα συζήτησε για το ζήτημα της κρίσης στην ευρωζώνη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ στο Παρίσι, αλλά δεν έγιναν δηλώσεις ούτε εκδόθηκαν ανακοινώσεις.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογράμμισε ότι άν η Ελλάδα εφαρμόζει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις και τα βήματα εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν, θα είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση προς τη χώρα, πέραν εκείνης που έχει ήδη συμφωνηθεί.
Για όλα τα σενάρια, και για τη χρεοκοπία, προετοιμάζεται η Ολλανδία
Από την πλευρά του ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως το υπουργείο και η κεντρική τράπεζα της χώρας προετοιμάζονται για όλα τα «πιθανά και απίθανα» σενάρια στην κρίση χρέους. Πηγή του υπουργείου διευκρίνισε πως σε μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. «Επεξεργαζόμαστε σενάρια μυστικά μαζί με την κεντρική τράπεζα της χώρας, αλλά και με άλλες χώρες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
Παρέμβαση Ομπάμα
Παρέμβαση στο ζήτημα της κρίσης που πλήττει την Ευρωζώνη έκανε νωρίτερα και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα είναι προφανώς το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα. Οι Ευρωπαίοι κάνουν κάποια βήματα για την επιβράδυνση της κρίσης αλλά όχι για την άρση της» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2054494 .
Νωρίς το βράδυ (ώρα Ελλάδος) αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε στο πρακτορείο Reuters πως ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, που έχει προσκληθεί να μετάσχει στο άτυπο Eurogroup στα τέλη της εβδομάδας, αναμένεται να θυμίσει στην ελληνική πλευρά τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Γκάιτνερ θα καλέσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να επιταχύνουν την έγκριση των αλλαγών του μηχανισμού διάσωσης, του EFSF, και να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης των κεφαλαίων του, ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας πιθανής κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός υπουργός θα ζητήσει από την Γερμανία να σταματήσει να αντιδράει στην ενίσχυση των κεφαλαίων του EFSF, ενώ αναμένεται όπως είπε, «να χτυπήσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ελαφρά στον ώμο για να τον κάνει να αναγνωρίσει τις ευθύνες που έχει η Ελλάδα».
Φάιμαν: Μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα στοίχιζε ακριβά
Παρέμβαση στα περί χρεοκοπίας της Ελλάδας έκανε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τονίζοντας πως μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, όπως τη συζητούν τώρα ορισμένοι, θα στοίχιζε ακριβά. Eπιπλέον, πρόσθεσε, αυτή τη στιγμή καμιά νομική βάση για μια συντεταγμένη χρεοκοπία.
Ο κ. Φάιμαν επανέλαβε τη υποστήριξη της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Μηχανισμό Στήριξης του ευρώ και επισήμανε ότι πρώτο της μέλημα είναι να τηρήσει η Ελλάδα τους όρους που έχουν τεθεί, ώστε να είναι δυνατή η ενεργοποίηση της αυστριακής βοήθειας στο πλαίσιο του Μηχανισμού. Σημείωσε επίσης ότι κατά τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με την Ελλάδα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που προκύπτουν για την Αυστρία.
Τόνισε τέλος ότι ένα σταθερό νόμισμα, ένα σταθερό εμπόριο και μια σταθερή Ευρωζώνη είναι πολύ σημαντικά για την Αυστρία και εξαρτώνται επίσης και από τους αδύνατους, όπως είπε, «κρίκους» της Ευρωζώνης, υπονοώντας προφανώς την Ελλάδα.
Νέα άνοδος του κόστους δανεισμού για την Ιταλία
Την ίδια ώρα, νέα αύξηση σημείωσε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας. Η Ρώμη άντλησε συνολικό ποσό ύψους 6,485 δισ. ευρώ από την πώληση ομολόγων. Από το ποσό αυτό τα 3,865 δισ. ευρώ προήλθαν από τη δημοπρασία πενταετών ομολόγων, το επιτόκιο των οποίων διαμορφώθηκε σε 5,60% - το υψηλότερο επίπεδα για πενταετείς τίτλους στην ιστορία της ευρωζώνης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ