Διαφωνεί ο Βάιντμαν με την επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011 21:42

Εντονες επικρίσεις για τους μηχανισμούς βοήθειας προς τις χώρες της ζώνης του ευρώ, κυρίως προς την Ελλάδα, ειδικά τις επαναγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά διατύπωσε ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γιένς Βάιντμαν, σύμφωνα με το κείμενο μιας ομιλίας του που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

«Βλέπω με κριτικό μάτι έναν ορισμένο αριθμό σημαντικών στοιχείων των μηχανισμών βοήθειας» που δημιουργήθηκαν κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουλίου, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της επικύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια, σημειώνει ο Βάιντμαν, που συμμετέχει επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Bundesbank.

«Οι προγραμματισμένες επαναγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά θα αποδυνάμωναν ακόμη περισσότερο τα κίνητρα για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές» προσθέτει. Όπως επισημαίνει «δεν είναι καθήκον της νομισματικής πολιτικής ... να απαλλάξει τις κυβερνήσεις από τις επιβαρύνσεις που σχετίζονται με την υποστήριξη ορισμένων κρατών ή τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Ο επικεφαλής της Bundesbank καλεί τελικά τα ευρωπαϊκά κράτη να επιλέξουν μεταξύ της επιστροφής στις αρχές της πειθαρχίας που υπαγορεύονται από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας ή στο «να κάνουν το μεγάλο βήμα προς ένα κοινό προϋπολογισμό».

Ο κ. Βάιντμαν επανέλαβε επίσης την άποψή του, ότι τα ευρωομόλογα «παρουσιάζουν πολύ περισσότερους κινδύνους από οφέλη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα