Ιταλία: Στη Βουλή σήμερα τα νέα μέτρα λιτότητας

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011 07:26

Το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το ιταλικό κοινοβούλιο.

Τα νέα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, ύψους 54 δισ. ευρώ, αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το ιταλικό κοινοβούλιο.

Το πακέτο περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών και καταρτίστηκε με στόχο τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού ως το 2013, μετά και από τις έντονες πιέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία ζητούσε να αναληφθεί δράση για να μειωθεί το τεράστιο ιταλικό κρατικό χρέος.

Για να επιταχύνει την έγκριση του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι συνοδεύει την ψήφισή του με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, όπως έκανε και στη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα.

Η ψηφοφορία αναμένεται να αρχίσει στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) και η οριστική έγκριση του νομοσχεδίου αναμένεται να έχει αποπερατωθεί στις 19:00 (ώρα Ελλάδας).

Εάν το πακέτο λιτότητας θα είναι αρκετό για να θέσει τέλος στην κρίση που έχει οδηγήσει το κόστος του δανεισμού της Ιταλίας σε σχεδόν μη βιώσιμα επίπεδα μένει ακόμη να φανεί.

Την Τρίτη, η Ιταλία διέθεσε 5ετή ομόλογα αξίας 6,49 δισεκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο-ρεκόρ. Τα επιτόκια των 10ετών ιταλικών ομολόγων διαμορφώθηκαν στο 5,7%, όχι πολύ πιο χαμηλά από το 6% όπου βρίσκονταν πριν από την παρέμβαση της ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά.

Το spread (η διαφορά απόδοσης από τα γερμανικά 10ετή ομόλογα) έφθασε έως και τις 404 μονάδες βάσης πριν υποχωρήσει στις 387 το απόγευμα.

Στα μέτρα που προβλέπει το πακέτο λιτότητας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας κατά μία μονάδα, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες και η επιβολή ειδικού τέλους στις εταιρίες ενέργειας.

Ο Μπερλουσκόνι πραγματοποίησε την Τρίτη μια επίσκεψη της τελευταίας στιγμής στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο για να συζητήσει σχετικά με την κρίση.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δηλώσεις Χ. Βαν Ρόμπεϊ - Σ. Μπερλουσκόνι

Δηλώσεις Χ. Βαν Ρόμπεϊ - Σ. Μπερλουσκόνι.

Διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ότι σήμερα «η Ιταλική Βουλή θα δώσει την οριστική της έγκριση» στο πακέτο λιτότητας.

Από την πλευρά του ο κ. Ρόμπεϊ χαρακτήρισε το πακέτο λιτότητας «φιλόδοξο» και πρόσθεσε ότι η υιοθέτησή του είναι «σημαντική όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον οποίο συναντήθηκε ο Μπερλουσκόνι στο Στρασβούργο, δήλωσε ότι «η ταχεία, αποτελεσματική και κατά γράμμα εφαρμογή» των μέτρων είναι «απολύτως απαραίτητη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα