Fitch: Υποβάθμιση πέντε ισπανικών περιφερειών

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011 17:58
REUTERS/VINCENT WEST

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας πέντε ισπανικών περιφερειών, ανάμεσα στις οποίες η Καταλονία, προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επισημαίνοντας ότι «το χρέος τους έχει αυξηθεί πάρα πολύ κατά τα τελευταία χρόνια».

Αναλυτικότερα, η πιστοληπτική ικανότητα της Καταλονίας υποβαθμίστηκε στο Α- από Α, της Ανδαλουσίας σε Α+ από ΑΑ-. Των Καναρίων υποβαθμίστηκε σε Α+ από AA-, της περιφέρειας της Βαλένθιας σε A- από Α και τέλος, της Μούρθιας στο Α από ΑΑ-.

Παράλληλα, η προοπτική για τις τοπικές οικονομίες από «σταθερή», μετατρέπεται σε «αρνητική». Ο οίκος Fitch προβλέπει, τέλος, ότι λόγω του εύθραυστου χαρακτήρα της οικονομικής ανάκαμψης, στην Ισπανία, «στο ορατό μέλλον τα έσοδα της αυτοδιοίκησης θα είναι ισχνά».

Ο υψηλός βαθμός αυτονόμησης 17 ισπανικών περιφερειών αποτελεί πηγή ανησυχίας για τις χρηματαγορές, οι οποίες φοβούνται μήπως το χρέος τους τελικά φαλκιδεύσει την εκστρατεία της κεντρικής κυβέρνησης, ώστε το συνολικό δημόσιο έλλειμμα στο τέλος του τρέχοντος έτους να μην υπερβαίνει το 6% του ΑΕΠ και αυτό που περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός να μην ξεπερνά το 4,8%.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα