Έμφαση στην αγροτική ανάπτυξη ζητεί ο Γ. Παπαστάμκος

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011 00:03

Τη διαμόρφωση ενός εθνικού διαπραγματευτικού φακέλου που θα διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση στη νέα ΚΑΠ ζητεί ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γ. Παπαστάμκος, εν όψει της ανακοίνωσης των νομοθετικών προτάσεων της Κομισιόν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2013.

Ο κ. Παπαστάμκος τονίζει ότι η αγροτική ανάπτυξη πρέπει να τεθεί στην πρώτη γραμμή των πολιτικών που δύνανται, όπως επισημαίνει, να δώσουν μία βιώσιμη διέξοδο ανάπτυξης για την ελληνική ύπαιθρο.

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Παπαστάμκος.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, αναμένοντας από την Κομισιόν την οριστικοποίηση των κανονιστικού περιεχομένου κατευθύνσεών της για την ΚΑΠ, «μπαίνουμε στην περισσότερο κρίσιμη καμπή των διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο ευρωβουλευτής, οι διαβουλεύσεις εντός της Κομισιόν που αφορούν στην αναδιανομή μεταξύ κρατών μελών προσανατολίζονται στη πρόβλεψη εθνικής οροφής για κάθε κράτος μέλος, ενώ η διάρθρωση του συστήματος των αμέσων ενισχύσεων θα περιλαμβάνει τη βασική, καθώς και πρόσθετες ενισχύσεις.

Οσον αφορά τον ορισμό του ενεργού γεωργού το περιοριστικό κριτήριο που φαίνεται ότι θα προταθεί είναι η μη καταβολή ενισχύσεων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, των οποίων τα ετήσια έσοδα από την γεωργική δραστηριότητα δεν ξεπερνούν το 5% των συνολικών εισοδημάτων που αντλούνται από όλες τις οικονομικές τους δραστηριότητες. Κατ' εξαίρεση δεν θα εφαρμόζεται η παραπάνω πρόνοια στους γεωργούς, οι οποίοι έλαβαν άμεσες πληρωμές χαμηλότερες των 5000 ευρώ κατά το προηγούμενο έτος.

Ως ελάχιστη προϋπόθεση για τη λήψη αμέσων ενισχύσεων προτείνεται η μη καταβολή ενισχύσεων στις περιπτώσεις όπου το συνολικό ποσό της ετήσιας πληρωμής που θα λαμβάνει ένας γεωργός θα είναι κατώτερο των 100 ευρώ ή η επιλέξιμη περιοχή της καλλιέργειας είναι κάτω του ενός εκταρίου. Δεδομένης, ωστόσο, της ετερογενούς διάρθρωσης των εκμεταλλεύσεων, τα κράτη μέλη θα μπορούν να εφαρμόζουν κατώτατα όρια που ανταποκρίνονται στην ιδιαίτερη κατάστασή τους.

Αντιθέτως προβλέπεται προοδευτική μείωση έως και οροφή στην καταβολή των αμέσων ενισχύσεων, λαμβανομένης, βεβαίως, υπόψη της έντασης της μισθωτής εργασίας. Οροφή δεν θα ισχύει ως προς τις «πράσινες» ενισχύσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα