ΑΠΘ: Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο στην ηλεκτρική ενέργεια

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011 11:00

Στη σχεδίαση και ανάπτυξη μίας πλατφόρμας λογισμικού για τη ρεαλιστική μοντελοποίηση όλων των εμπλεκομένων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών καταναλωτών, στοχεύει το νέο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο Cassandra του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι να προωθήσει την έννοια των Κοινωνικών Δικτύων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΕ), τα οποία θα αυξήσουν τη δύναμη των «μικρών» καταναλωτών, να αναπτύξει την κατάλληλη υποδομή για την αμφίδρομη διακίνηση της πληροφορίας μεταξύ των καταναλωτών χαμηλής τάσης και των υπολοίπων παραγόντων της αγοράς ΗΕ και να ορίσει δείκτες αποτίμησης ποιότητας σε σχέση με τη μείωση της κατανάλωσης ΗΕ και των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

Στο ερευνητικό έργο Cassandra συμμετέχουν 9 φορείς από την Ευρώπη, με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) να έχει τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) να έχει τον κύριο ρόλο στο ερευνητικό κομμάτι του έργου με τη συμμετοχή δύο Εργαστηρίων του.

Η τεχνογνωσία που θα συνεισφέρει το ΑΠΘ έχει αποκτηθεί από προηγούμενη έρευνα πάνω στην προσομοίωση του χρηματιστηρίου αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην ενεργειακή διαχείριση «έξυπνης» κατοικίας, στην μοντελοποίηση συνασπισμών καταναλωτών και στην ανάλυση κοινωνικών δικτύων.

Το Cassandra έχει διάρκεια 30 μηνών και χρηματοδοτείται κυρίως από την Κομισιόν, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 3,6 εκατομμύρια €.

Το ερευνητικό έργο παρουσιάζεται στο περίπτερο 13 (Stand 79) της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, στην 76η ΔΕΘ, από 10 έως 18 Σεπτεμβρίου 2011.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα