Γερμανία: Αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό με αιχμή την ελληνική κρίση

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011 16:33
UPD:18:34
EPA/MICHAEL KAPPELER

Τριγμοί σημειώνονται στους κόλπους του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας με σημείο αιχμής την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία προσπαθεί να κρατήσει ήπιους τόνους, επανέλαβε και σήμερα την προειδοποίηση ότι πρέπει να αποφευχθεί ο,τιδήποτε θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση της καγκελαρίας, που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, τονίζεται ότι το μέλλον της Ελλάδας ανήκει στο ευρώ.

Αποφεύγοντας να αναφερθεί ονομαστικά στον αντικαγκελάριο Φ. Ρέσλερ, η Ανγκελα Μέρκελ υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι η Γερμανία έχει υποχρέωση και ευθύνη να συμβάλει στη διασφάλιση του μέλλοντος του ευρώ. «Πρέπει να γίνουν όλα όσα υπηρετούν το στόχο αυτό και να αποφευχθούν όλα όσα δεν τον υπηρετούν», είπε στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης αυτοκινήτου IAA στη Φραγκφούρτη.

Ωστόσο, οι εκκλήσεις προς τον κυβερνητικό της εταίρο, το κόμμα των Φιλελευθέρων FDP, πέφτουν στο κενό. Ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του FDP Φίλιπ Ρέσλερ παρατήρησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τagesspiegel του Βερολίνου ότι «ανήκουμε σε διαφορετικά κόμματα και αξιολογούμε με ίδια ευθύνη τα πράγματα, με στόχο την κοινή δράση, όπως συμβαίνει σε ένα συνασπισμό».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι στη δύσκολη προσπάθεια να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να σταθεί οικονομικά στα πόδια της δεν πρέπει να υπάρχει «απαγόρευση σκέψεων».

Ο κ. Ρέσλερ έχει γίνει στόχος κριτικής και από στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU Μίχαελ Μάιστερ απέρριψε προτάσεις περί ελεγχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας, καθώς, όπως ανέφερε, «μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη διαδικασία». Από την πλευρά του, ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας,Ανχαλτ Ράινερ Χάζελχοφ απαίτησε από τον κ. Ρέσλερ να υπακούσει στη γραμμή της καγκελαρίου.

«Μακροπρόθεσμα τέτοιου είδους "απαγόρευση σκέψεων" συνιστούν κίνδυνο για τη δημοκρατική αποδοχή» από τους πολίτες», υποστήριξε ο γραμματέας των Φιλελευθέρων FDP Κρίστιαν Λίντνερ, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Ενστάσεις όμως διατυπώνονται και στο εσωτερικό του FDP. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Γιώργος Χατζημαρκάκης προειδοποίησε στην εφημερίδα Die Welt ότι «η συζήτηση περί πτώχευσης της Ελλάδας πρέπει να τερματιστεί άμεσα, προτού προκαλέσει μεγαλύτερη ζημία». «Ως Γερμανός υπουργός Οικονομίας δεν μπορεί να μιλά περί πτώχευσης χωρίς να γνωρίζει πώς θα διεκπεραιωθεί. Αυτό είναι μοιραίο», επισήμανε.

Την αποπομπή του κ. Ρέσλερ ζήτησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος παρατήρησε: «Όλοι μας κοιτούν και δεν επιτρέπεται να μιλάμε όπως στην κουζίνα του σπιτιού μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα