Ικανοποίηση ΔΝΤ για την κοινή δήλωση Μέρκελ-Σαρκοζί

Αναποφασιστικότητα στους δυτικούς ηγέτες χρεώνει η Λαγκάρντ
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011 18:47
UPD:19:50
EPA/MICHAEL REYNOLDS

Την ικανοποίησή της για το μήνυμα στήριξης της Ελλάδας που εξέπεμψαν μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη το Βερολίνο και το Παρίσι εξέφρασε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από ομιλία της στην Ουάσιγκτον.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Λαγκάρντ τόνισε: «Προσωπικά με καθησύχασε πολύ η κοινή δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Σαρκοζί».

Επισήμανε ακόμη ότι πρόκειται για μια σαφή, όπως είπε, ένδειξη από την πλευρά των δύο ισχυρότερων μελών Ευρωζώνης ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι πραγματικά στο ευρώ. Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι η δήλωση αυτή ολοκληρώνει τη δέσμευση που ανέλαβαν οι χώρες της ζώνης του ευρώ στις 21 Ιουλίου για την παροχή πρόσθετης στήριξης προς την Ελλάδα.

«Η μια από τις αρχές είναι ότι όσο μια χώρα που αντιμετωπίζει δυσκολίες και υπόκειται σε ένα πρόγραμμα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, τα μέλη της ζώνης του ευρώ θα την στηρίξουν οικονομικά, χωρίς όριο, χωρίς περιορισμό. Είναι μια δήλωση πολύ ισχυρή και θαρραλέα», πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Νωρίτερα, στη διάρκεια ομιλίας της, η κ. Λαγκάρντ διατύπωσε τη θέση ότι οι δυτικές οικονομίες βρίσκονται σε έναν «φαύλο κύκλο» που επιδεινώνεται από «την αναποφασιστικότητα των πολιτικών ηγετών».

Ο επικεφαλής του Οργανισμού κάλεσε τον κόσμο να συστήσει «κοινό μέτωπο» για την αντιμετώπιση του κινδύνου της ύφεσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, εκτιμώντας ότι κανένας δεν θα γλιτώσει αν αυτές οι οικονομίες δεχθούν νέο πλήγμα.

Παρατήρησε ακόμη ότι «η αδύναμη ανάπτυξη και οι εύθραυστοι ισολογισμοί -αυτοί των κρατών, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των νοικοκυριών- επιδεινώνουν ο ένας τον άλλον, οξύνουν την κρίση εμπιστοσύνης και φρενάρουν τη ζήτηση, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

«Αυτός ο φαύλος κύκλος κερδίζει έδαφος και, για να είμαι ειλικρινής, η αναποφασιστικότητα των ηγετών και οι πολιτικές δυσλειτουργίες δεν είναι άσχετες με αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι «η ώρα δεν είναι για αναδίπλωση στον εαυτό μας, ημίμετρα ή καταπραϋντικά» και συμπλήρωσε ότι «οι ηγέτες πρέπει να σχηματίσουν κοινό μέτωπο, γιατί εάν οι ανεπτυγμένες χώρες βυθιστούν στην ύφεση, οι αναδυόμενες αγορές δεν θα γλιτώσουν. Και κανείς δεν θα τα καταφέρει».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα