ΟΟΣΑ: Ανησυχητικά στοιχεία για την ανεργία

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011 21:44
UPD:21:54

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την ανεργία στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, ειδικά για τους νέους, όπως προκύπτει από έκθεση του οργανισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Η ανεργία στη ζώνη των κρατών μελών του ΟΟΣΑ παραμένει επίμονα υψηλή και οι τελευταίες προβλέψεις μας οδηγούν στη σκέψη ότι, βραχυπρόθεσμα, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα είναι πολύ μικρή» επισημαίνει ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του με θέμα την προοπτική της απασχόλησης στα κράτη μέλη του, τα οποία καλεί να λάβουν μέτρα για την περιστολή της.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι στα τέλη του '09 το ποσοστό των ανέργων στη ζώνη του ΟΟΣΑ ανερχόταν στο 8,7% αφού είχε προηγηθεί η διεθνής οικονομική κρίση, από ποσοστό ανέργων 5,7% προτού ξεσπάσει η κρίση, δηλαδή τον Αύγουστο του '08. Φέτος τον Ιούλιο, αυτό το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 8,2% του 'ενεργού' πληθυσμού στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ. Αυτό το ποσοστό, ισοδυναμεί με περισσότερους από 44 εκατομμύρια ανέργους φέτος το καλοκαίρια στα 34 κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, την ώρα που προ κρίσης ο αριθμός των ανέργων ελαφρά ξεπερνούσε τα 13 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η ανεργία κινδυνεύει να παραμείνει «διαχρονικά υψηλή», ειδικά για τους νέους.

Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρατηρείται μια αύξηση-ρεκόρ στο ποσοστό 30% όσων ζητούν νέα απασχόληση για περισσότερο από ένα έτος. Στην ίδια κατηγορία, στην Ισπανία το ποσοστό ξεπέρασε το 40%.

Μόνον η Γερμανία εξαιρείται αυτής της τάσης. «Καλοί μαθητές» όσον αφορά τη συρρίκνωση της ανεργίας είναι σήμερα: η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Ολλανδία, η Ιαπωνία. «Κακοί μαθητές» είναι την ίδια ώρα: η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία.

Τα ποσοστά ανέργων 15-24 ετών στη ζώνη του ΟΟΣΑ φέτος το πρώτο τρίμηνο ανήλθε σχεδόν στο 17,5%, έναντι 7% για τους ανέργους 25 ετών και άνω.

Ο επικεφαλής του οργανισμού Ανχελ Γκουρία επισήμανε ότι «θα πρέπει οι κυβερνήσεις να προκρίνουν τα μέτρα που έχουν τη συγκριτικά καλύτερη απόδοση, όπως παραδείγματος χάρη τα κίνητρα νέων προσλήψεων και να λάβουν μέτρα υπέρ των πλέον πληττόμενων κατηγοριών πληθυσμού. Πρότεινε ακόμη τη λύση της μισθοδοτούμενης επαγγελματικής κατάρτισης, ως προδρόμου κατάστασης της απασχόλησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα