Νέο «όχι» από Γερμανία στα ευρωομόλογα

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011 12:46
UPD:12:49

Κατά της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε εκ νέου σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από την Πολωνία, όπου συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup.

Κατά της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε εκ νέου σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από την Πολωνία, όπου συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup.

Η Ευρώπη, τόνισε η κ. Μέρκελ, θα πρέπει να εξετάσει τρόπους παρέμβασης, μεσοπρόθεσμα, στα κράτη που δεν εκπληρώνουν τις δημοσιονομικές τους υποχρεώσεις.

Η γερμανίδα καγκελάριος είχε απορρίψει και χθες το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, σημειώνοντας ότι «το να καταστούν τα χρέη συλλογικά» δεν θα επιλύσει το πρόβλημα.

«Για να επιτύχουμε κοινά επιτόκια χρειαζόμαστε παρόμοια επίπεδα ανταγωνιστικότητας, παρόμοιες καταστάσεις όσον αφορά τους προϋπολογισμούς. Δεν επιτυγχάνονται με το να γίνουν συλλογικά τα χρέη», επέμεινε.

Κατά της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε και ο απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ σε ομιλία του στη Βιέννη.

Υποστήριξε ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα επιδεινώσει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και πως θα αποτελούσε μια «ενοχλητικά μυωπική» κίνηση. «Είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι τα κίνητρα για την τήρηση δημοσιονομικής πειθαρχίας θα εξαφανίζονταν εάν τα κρατικά χρέη μετατρέπονταν σε κοινά χρέη για την ευρωζώνη», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Γιούργκεν Σταρκ, «τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν λύση για την κρίση χρέους». Κατά την άποψή του, για να εκδοθούν τέτοια ομόλογα πρέπει να υπάρχει ένα Ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών με τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα