Στη νέα κυβερνητική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας τη Δευτέρα θα εξειδικευτούν σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο οι αποφάσεις στις οποίες κατέληξε η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε νωρίτερα υπό τον Πρωθυπουργό.
Δίνοντας το περίγραμμα όσων θα συζητήσει στην αυριανή τηλεδιάσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε την ανάγκη λήψης τριών στρατηγικών αποφάσεων που θα επιτρέψουν «να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία, να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία και να παραμείνει στον πυρήνα της Ευρωζώνης».
Οι άξονες αυτοί σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο είναι:
- Να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους
- Να πετύχουμε το ταχύτερο δυνατό πρωτογενή πλεονάσματα
- Να προωθήσουμε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στη χώρα να γίνει παραγωγική και ανταγωνιστική.
Ανέφερε ακόμη ότι στο πλαίσιο της σημερινής κυβερνητικής σύσκεψης διαμορφώθηκε ένα «καθαρό πλαίσιο», μέσα στο οποίο θα κινηθεί, όπως είπε, αύριο στις επαφές που θα έχει με τα στελέχη της τρόικας.
Για να επιτευχθουν όλα αυτά, συνέχισε, πρέπει να εφαρμοστούν πολύ συγκεκριμένες πολιτικές που «περιλαμβάνονται στο ψηφισμένο και ισχύον Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα».
Προϊδέασε πάντως για περικοπές δημοσίων δαπανών, χωρίς, όμως, να υπάρξουν νέα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Στόχος, όπως διευκρίνισε, είναι «η μείωση της δημόσιας δαπάνης, η μείωση του κράτους». «Αυτή είναι η υποχρέωσή μας και η φωνή των πολιτών», παρατήρησε.
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μια ρευστή κατάσταση που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα και επιτρέπει στους «σπεκουλαδόρους» να οργανώνουν επιθέσεις στην καρδιά του ευρώ. Μέσω σε αυτό κλίμα, πρόσθεσε, η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει το εξιλαστήριο θύμα. «Έχει σημασία η Ελλάδα να προστατευθεί, να μην είναι το εύκολο άλλοθι, που πίσω της θα κρύβεται η αδυναμία όλης της Ευρώπης να χειριστούν την κρίση», παρατήρησε, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη της εφαρμογής των συμφωνηθέντων».
Αναφερόμενος στις επαφές που είχε στο πλαίσιο της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup στην Πολωνία τόνισε ότι αυτό που αμφισβητείται από τους εταίρους μας είναι «όχι η ικανότητα της κυβέρνησης, αλλά η ικανότητα της χώρας, η βούλησή της να κάνει όλα όσα πρέπει για να βγει από την κρίση».
Αυτό το στερότυπο, πρόσθεσε, τροφοδοτείται από διάφορους παράγοντες που εκφέρουν δημοσιο λόγο. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο καθένας πρέπει να έχει συνειδηση ότι αυτά που λεει μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα κατά της χώρας», συμπλήρωσε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι ένιωσε «οδυνηρή έκπληξη» με όσα είπε στη Θεσσαλονίκη, κι ενώ «είχε την ίδια ενημέρωση με εκείνη που έχει ο πρωθυπουργός για την κατάσταση».
«Εάν πιστεύει ο κ. Σαμαράς ότι μπορεί να πάει και να γοητεύσει τους συνομιλητές του, με τις προτάσεις του για μείωση της φορολογίας, νομίζω ότι δεν έχει καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει», επισήμανε.
Ο ΥΠΟΙΚ επέκρινε και όσους με «εύκολα λόγια» «τροφοδοτούν τα στερεότυπα κατά της Ελλάδας και υπονομεύουν την αξιοπιστία της προσπάθειας της χώρας». Ο «εύκολος» αυτός λόγος, εξήγησε, οδηγεί την τρόικα να προβαίνει σε μειωμένο υπολογισμό των εξαγγελθέντων μέτρων με αποτέλεσμα να ασκούνται πιέσεις για την λήψη πρόσθετων μέτρων.
Οσον αφορά στο νέο τέλος στα ακίνητα παραδέχθηκε ότι το μέτρο είναι βαρύ, αλλά το χαρακτήρισε «δίκαιο και αναλογικό».
Πιέσεις από την τρόικα για προώθηση και επέκταση διαρθρωτικών μέτρων
Σημειώνεται ότι ήδη από σήμερα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της αναβολής του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την οικονομία υπό το βάρος του κλίματος αμφιθυμίας που επικράτησε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας απέναντι στην Ελλάδα.
Η δυσπιστία σχετικά με την απόδοση στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2011 και του 2012 του ειδικού τέλους των ακινήτων, όπως αποτυπώθηκε στην άτυπη συνεδρίαση Eurogroup-Ecofin, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, διαμορφώνουν κλίμα αγωνίας για το επόμενο εικοσαήμερο, στο οποίο θα κριθεί η καταβολή της έκτης δόσης.
Πριν από την κυβερνητική σύσκεψη, ο κ. Παπανδρέου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, ενώ προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο υπουργείο Οικονομικών.
Την ίδια ώρα, νέα ασφυκτικά περιγράμματα θέτει η τρόικα για την εκταμίευση της έκτης δόσης, όπως διαφαίνεται από ηλεκτρονική επιστολή του γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Ηλία Πεντάζου προς τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς, στην οποία καταγράφονται τα μέτρα που ζητούν τα στελέχη της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, να εφαρμοστούν άμεσα.
Πρόκειται για 15 μέτρα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η δραστική περικοπή συμβάσεων αορίστου χρόνους σε όλους τους φορείς του δημοσίου, η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά και η άμεση προώθηση της εργασιακής εφεδρείας.
Ειδικότερα τα 15 μέτρα που περιλαμβάνονται στην επιστολή του Γενικού Γραμματεία δημοσιονομικής πολιτικής είναι τα ακόλουθα:
1. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την περικοπή συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου σε όλους τους φορείς του δημοσίου συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
2. Έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, επέκταση του μέτρου σε όλους τους φορείς και άμεση γραπτή ενημέρωση των υπαλλήλων για την εισαγωγή τους στην εφεδρεία.
3. Έκδοση υπουργιών αποφάσεων για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
4. Να νομοθετηθεί η παρακράτηση ως μέσο για τη συλλογή της εισφοράς αλληλεγγύης.
5. Περικοπές στις συντάξεις των δικαιούχων του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.
6. Περικοπή των επιχορηγήσεων στα ΕΛΤΑ για τη διακίνηση του Τύπου και έκδοση υπουργικής απόφασης ώστε να νομοθετηθεί άμεσα.
7. Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το νομοθετικό καθεστώς στο δημόσιο με περικοπές σε αποζημιώσεις και υπερωρίες.
8. Πάγωμα βασικών και επικουρικών συντάξεων ως το 2015
9. Επανακαθορισμό των προστίμων για τα αυθαίρετα και άμεση ψήφιση του νέου Ρυθμιστικού.
10. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο ή συγχώνευση 35 Οργανισμών που περιγράφονται στο μεσοπρόθεσμο και το κλείσιμο επιπλέον 30.
11. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο ή συγχώνευση των : ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικός Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις, ΕΡΤ.
12. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την καταγραφή της ακίνητης και κινητής περιουσίας που περνά υπό τον έλεγχο του κράτους.
13. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για α) τον καθορισμό όλων των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων υγείας, β) υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε 16 ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας και γ) υπογραφή συμβάσεων μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών νοσοκομείων για το leasing κλινών.
14. Νέο νόμο για τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ.
15. Νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και υπογραφή συμβάσεων με φαρμακευτικές εταιρίες για την άμεση εφαρμογή της όπως καθιέρωση ασφαλιστικής τιμής για τις φαρμακευτικές εταιρίες.
Ν.Δ.: H κυβέρνηση παραπαίει
Την άμεση αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας πυροδότησαν εν τω μεταξύ οι βολές του υπουργού Οικονομικών κατά του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε ότι δεν έχει συνείδηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για παραλήρημα και τόνισε ότι η κυβέρνηση «παραπαίει», ενώ ο κ. Βενιζέλος μαινόμενος βρίζει και κ. Παπανδρέου κρύβεται πίσω από τον αντιπρόεδρό του».
«Ο αποκλειστικός εκπρόσωπος της αλήθειας κ. Βενιζέλος, με το αποψινό του παραλήρημα, απέδωσε την πλήρη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης σε όσους πολιτικούς ή δημοσιογράφους τολμούν να έχουν διαφορετική από την κυβέρνηση άποψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε παράλληλα ότι «αν νομίζει ο κ. Βενιζέλος ότι κάθε φορά που επικοινωνεί με τον κ. Σαμαρά, θα εξασφαλίζει τη σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζει σε άλλες εποχές και σε άλλα καθεστώτα».
«Παίρνουν μέτρα, δεν τους βγαίνουν, παίρνουν και νέα μέτρα, πάλι δεν τους βγαίνουν και για αυτό τους φταίει η Νέα Δημοκρατία», πρόσθεσε.
ΚΚΕ: Ωμός εκβιασμός από την κυβέρνηση
«Στον ωμό εκβιασμό, στις απειλές και στη νέα πρόκληση στους άνεργους και στους μισθωτούς που εκτόξευσε η κυβέρνηση, ο λαός έχει χρέος να μην υποκύψει», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου.
«Οι εργαζόμενοι δεν χρωστάνε ούτε ένα ευρώ. Την κρίση και το χρέος τα δημιούργησε η κερδοφορία της πλουτοκρατίας, ο καπιταλισμός. Όλοι στο Σύνταγμα την Τετάρτη ενάντια στα χαράτσια. Οργάνωση της πάλης σε κάθε τόπο δουλειάς και κατοικίας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΛΑΟΣ: Ο ΥΠΟΙΚ ομιλεί κάτω από μεγάλο στρες
Την εκτίμηση ότι ο υπουργός Οικονομικών κινείται και ομιλεί προφανώς «κάτω από μεγάλο στρες», εξέφρασε ο ΛΑΟΣ. «Μερικά από αυτά τα οποία λέει δεν αντέχουν σε πολιτική ανάλυση, αλλά σε ανάλυση άλλων ειδικοτήτων», τονίζει η σχετική ανακοίνωση του κόμματος.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει τώρα
Δριμύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας της ότι «εκβιάζει τους εργαζόμενους και ενοχοποιεί τους κοινωνικούς αγώνες με σκοπό να μετακυλήσει σε αυτούς την ευθύνη της καθολικής αποτυχίας της μνημονιακής πολιτικής της».
«Ενώ η κοινωνική χρεωκοπία βαθαίνει μέρα με τη μέρα, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας οδηγείται σε εξόντωση. Δεν πάει άλλο. Πρέπει να φύγουν τώρα. Είναι επικίνδυνοι», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος.
Διέξοδος, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει και «περνά μέσα από τους ενωτικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας».