Hellas Power: Προσφυγή κατά της εφαρμογής ΕΦΚ στο φ. αέριο

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 17:29

Ενώπιον της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού προσέφυγε η Hellas Power, καταθέτοντας καταγγελία και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αναφορικά με την εφαρμογή από 1ης Σεπτεμβρίου, ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή.

Από 1ης Σεπτεμβρίου οπότε και εφαρμόστηκε το μέτρο, τόνίζει η Hellas Power σε ανακοίνωσή της, η χονδρική τιμή ρεύματος (ΟΤΣ) έχει τεχνητά «μοχλευτεί» σε επίπεδα άνω του 30% αναφορικά με τα επίπεδα που δικαιολογούνται από τη δομή και λειτουργία της αγοράς, εξαναγκάζοντας τους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά να καταγράφουν ζημιές εκατομμυρίων ευρώ.

Η εταιρεία προειδοποιεί ότι, αν η στρεβλή αυτή κατάσταση συνεχιστεί, οι Έλληνες καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά το μέτρο αυτό στους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Σημειώνει επίσης πως η εφαρμογή του ΕΦΚ σε επίπεδο της χονδρεμπορικής αγοράς προκαλεί στην αγορά πολλαπλάσια μείωση του «κοινωνικού οφέλους» έναντι της προϋπολογισμένης φοροδοτικής απόδοσης του μέτρου, καθώς δημιουργούνται υπερκέρδη για τις μονάδες μειωμένου κόστους λειτουργίας και τους εισαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αιτιολογώντας την απόφασή της να προσφύγει στη ΡΑΕ και την Επ. Ανταγωνισμού, η εταιρεία αναφέρει πως «κινείται προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο να εξασφαλίσει όρους ισότιμου ανταγωνισμού, να προασπίσει την υγιή λειτουργία της αγοράς και να διασφαλίσει ότι θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει χαμηλότερες τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα