Υποβάθμιση της Ιταλίας από S&P

Σ. Μπερλουσκόνι: Η απόφαση του οίκου δεν αντανακλά την πραγματικότητα
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011 06:05
UPD:10:43
REUTERS/TONY GENTILE

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας κατά μια βαθμίδα, από A+ σε A, διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s.

Ο οίκος αποδίδει την υποβάθμιση στην εξασθένιση των προοπτικών ανάπτυξης, που καθιστά δύσκολη τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους της χώρας.

Όπως αναφέρει η S&P, η αποδυνάμωση της εξωτερικής ζήτησης εξαιτίας της οικονομικής επιβράδυνσης διεθνώς, τα μέτρα λιτότητας και η πίεση επί του κόστους χρηματοδότησης θα οδηγήσουν σε ισχνότερη ανάπτυξη από ό,τι αρχικά προβλεπόταν.

Σύμφωνα με το πιο απαισιόδοξο σενάριο, ο οίκος προβλέπει νέα ύφεση το 2012 στην Ιταλία με μείωση του ΑΕΠ κατά 0,6% πριν από μία ισχνή ανάκαμψη το 2013 και το 2014.

Εκτιμά ακόμη ότι ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός και οι πολιτικές διαφωνίες στη βουλή «πρόκειται πιθανότατα να συνεχίσουν να περιορίζουν τη δυνατότητα του κράτους να αντιδράσει με αποφασιστικό τρόπο, σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Η S&P είχε τοποθετήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας στην βαθμίδα A+ από τον Οκτώβριο του 2006.

Για τον οίκο, η Ιταλία παραμένει στην κατηγορία των κρατών οι προοπτικές αποπληρωμής του χρέους των οποίων παραμένουν σταθερές, αλλά πιθανολογεί να επηρεαστούν από τις αλλαγές στην οικονομική κατάσταση.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο η Standard & Poor΄s αναθεώρησε την προοπτική της Ιταλίας σε αρνητική από σταθερή, επικαλούμενη προοπτικές για «αναιμική» ανάπτυξη, καθώς και αυξημένο κίνδυνο να μην καταφέρει η χώρα να περιορίσει το βάρος του δημόσιου χρέους. Είχε ωστόσο διατηρήσει την αξιολόγηση «A+» για το μακροπρόθεσμο χρέος της χώρας.

Η κίνηση του οίκου Standard & Poor΄s αιφνιδίασε τις αγορές καθώς εθεωρείτο περισσότερο πιθανή η υποβάθμιση της Ιταλίας από τη Moody΄s η οποία ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει τον επόμενο μήνα την επανεξέταση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, επισημαίνοντας ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έρχεται αντιμέτωπη με ένα δύσκολο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.

Τον Ιούνιο ο οίκος Moody΄s είχε θέσει την Ιταλία σε καθεστώς αναθεώρησης για πιθανή υποβάθμιση από τη σημερινή βαθμίδα Αa2.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την υιοθέτηση από το ιταλικό κοινοβούλιο πακέτου μέτρων λιτότητας ύψους 54,2 δισ. ευρώ με στόχο τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού το 2013 και τον περιορισμό του δημοσίου χρέους που φθάνει το 120% του ΑΕΠ.

Μπερλουσκόνι: Η υποβάθμιση δεν αντανακλά την πραγματικότητα

Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή της S&P ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποστήριξε πως δεν αντανακλά την πραγματικότητα και τόνισε ότι η Ιταλία προωθεί ήδη με σκοπό την ανάπτυξη.

«Οι εκτιμήσεις της Standard & Poor΄s φαίνεται ότι υπαγορεύονται περισσότερο από δημοσιεύματα εφημερίδων παρά από την πραγματικότητα και επίσης φαίνεται ότι επηρεάζονται αρνητικά από πολιτικούς υπολογισμούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μπερλουσκόνι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη εγκρίνει μέτρα με στόχο τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού και σύντομα θα εγκρίνει μέτρα για την προώθηση της ανάπτυξης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα