Απλοποίηση του συνόλου των αγορανομικών διατάξεων ζητεί η ΕΣΕΕ

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011 13:55

Απλοποίηση του συνόλου των αγορανομικών διατάξεων ζητεί από το υπουργείο Ανάπτυξης η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Απλοποίηση του συνόλου των αγορανομικών διατάξεων ζητεί από το υπουργείο Ανάπτυξης η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

«Η πρόθεση του ΥΠΑΑΝ να εκσυγχρονίσει τις αγορανομικές διατάξεις δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στην κωδικοποίηση της ΑΔ 7/2009 αλλά, πρέπει να επεκταθεί στο σύνολο του πλαισίου, συμπεριλαμβάνοντας τον Αγορανομικό Κώδικα και την ανεξάρτητη νομοθεσία, όπως πχ. είναι αυτή των διοικητικών κυρώσεων και προστίμων (ΥΑ Α2-5900/4-9-2008)», σημειώνει η Συνομοσπονδία σε σχετικό έγγραφο που κατέθεσε στο υπουργείο.

Όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ, η τροποποίηση του συνόλου του πλαισίου και η κωδικοποίησή του σε ένα λιτό και κατανοητό νομοθέτημα θα το μετατρέψει αυτομάτως σε εφαρμόσιμο και θα δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες μικρούς εμπόρους σε όλη την επικράτεια, που σήμερα παρανομούν άθελά τους, να είναι συνεπείς και να ανταποκριθούν στις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κυριότερες προτάσεις της ΕΣΕΕ είναι οι εξής:

- Πρέπει να εξασφαλιστεί η επαρκής εκπαίδευση και εξειδίκευση των υπαλλήλων που διενεργούν ελέγχους, προκειμένου οι έλεγχοι να είναι σύντομοι, ουσιαστικοί και να εντοπίζουν τις σοβαρές και επικίνδυνες κυρίως παραβάσεις.

- Πρέπει να περιοριστεί το εύρος των υποθέσεων που καταλήγουν στα Αγορανομικά Δικαστήρια και να μειωθεί ανάλογα το μέγεθος της δικαιοδοσίας τους.

«Με τον τρόπο αυτό», υποστηρίζει, «αφενός θα εξασφαλιστεί η ταχύτητα της κρίσης τους, αφετέρου θα απαλλαγούν από την εκδίκαση ανούσιων υποθέσεων, που στοιχίζουν σημαντικό και πολύτιμο χρόνο στους επιχειρηματίες».

Η ΕΣΕΕ κάνει τέλος μία παρατήρηση που αφορά κατά βάση τον κεντρικό αγορανομικό κώδικα και όχι το παρόν πλαίσιο αλλά αξίζει να επισημανθεί, αφορά στα μέτρα επιβολής κυρώσεων στον τομέα των τροφίμων. Όπως αναφέρει, «παρατηρείται μεγάλο εύρος στη διακύμανση του προστίμου που αναλογεί σε κάθε περίπτωση και ως εκ τούτου θα πρέπει να καθοριστούν κριτήρια ασφαλούς και αντικειμενικής επιβολής τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα