Σύσκεψη Ν. Σηφουνάκη με Επίτροπο Χαν

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011 16:32

Το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος» βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιφέρειακης Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν στο πλαίσιο των επαφών του Επίτροπου στην ΑΘήνα για την προώθηση του ΕΣΠΑ.

Αφού σημείωσε πως η προοδος εφαρμογής του Προγράμματος αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, με ενταγμένα έργα ύψους 1,963 δισ. ευρώ, συμβασιοποιημένα έργα 500 εκατ. ευρώ και τις δαπάνες των έργων στα 238 εκατ. ευρώ, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ εκτίμησε πως το γενικότερο πλαίσιο ωρίμανσης των έργων αναμένεται να βελτιωθεί, μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης που προβλέπονται στο Νόμο που μόλις πρόσφατα ψηφίσθηκε από τη Βουλή.

Ως πρώτη προτεραιότητα ο κ. Σηφουνάκης έθεσε το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό των συνολικών πόρων του ΕΠΠΕΡΑΑ και συνολικά του ΕΣΠΑ, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα. Όπως επεσήμανε, «ήδη έχει δημοσιευθεί πρόσκληση ύψους 150 εκατ. Ευρώ με λήξη 31 Οκτωβρίου 2011 που καλεί τους αρμόδιους φορείς να υποβάλλουν προτάσεις για ένταξη στο Πρόγραμμα έργων αποκατάστασης ΧΑΔΑ, αλλά και πρόβλεψη για την χρηματοδότηση των υποδομών που απαιτούνται για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ». Επιπρόσθετα, «το ΥΠΕΚΑ και το υπ. Εσωτερικών, από κοινού, έχουν ενεργοποιηθεί διαθέτοντας πόρους και μηχανισμούς για την επιτάχυνση του εγχειρήματος, αλλά και για την εξακρίβωση περιπτώσεων παραβατικής συμπεριφοράς από πλευράς Δήμων προκειμένου τα στοιχεία που αποστέλλονται κάθε φορά στην Επιτροπή να είναι ελεγμένα».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Σηφουνάκης αναγνώρισε ότι το θέμα της οριστικής εξάλειψης της ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση σύγχρονων υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων και υποστήριξε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα δοθούν κατά προτεραιότητα δεσμευμένοι πόροι από το ΕΣΠΑ.

Η πρόθεσή μας αυτή, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, εκφράζεται και στα «έργα σημαία» στον τομέα των απορριμμάτων, όπως η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στην Αττική, με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της ΕΕ της προκαταρκτικής ενημέρωσης για τον σχεδιασμό, κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων. Με την προαναγγελία, σημείωσε ο κ. Σηφουνάκης, ουσιαστικά ξεκινά η διαδικασία επιλογής του συμβασιούχου-επενδυτή με ορίζοντα ολοκλήρωσης μέσα στο 2012, ώστε τα εργοστάσια να είναι πλήρως λειτουργικά το 2014. Ο προϋπολογισμός του συνόλου των έργων ανέρχεται σε 430 εκατ. ευρώ, με δημόσιους πόρους της τάξης των 140 εκατ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, η ίδια διαδικασία ακολουθείται για την Πελοπόννησο, τη Δυτική Μακεδονία που είναι ήδη σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου, τη Θεσσαλονίκη και τη Δυτική Ελλάδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα