Merit: Σημαντική η διατήρηση του Χ.Α. στις ώριμες αγορές

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 12:59
UPD:13:06

Από την πορεία των συνομιλιών με την τρόικα θα εξαρτηθεί πιθανότατα η βραχυπρόθεσμη τάση του ελληνικού χρηματιστηρίου, σύμφωνα με τη Merit Χρηματιστηριακή.

Στο εβδομαδιαίο σχόλιό της για την ελληνική αγορά, η εταιρεία εκτιμά ότι σε αυτά τα επίπεδα τιμών έχουν προεξοφληθεί πολλά αρνητικά ενδεχόμενα και η παραμονή του Χ.Α στις ώριμες αγορές από το διεθνή οίκο FTSE για τουλάχιστον ένα εξάμηνο δίνει πολλές ελπίδες για διατήρηση της στήριξης των 840 μονάδων, έστω βραχυπρόθεσμα.

Αντίθετα, ένα πιθανό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και σενάρια για ελεγχόμενη χρεοκοπία μπορούν να οδηγήσουν και χαμηλότερα από τις 800 μονάδες, προειδοποιούν οι αναλυτές της Merit.

Παράλληλα, δυνατή αντίσταση για το Γενικό Δείκτη αποτελούν οι 920 μονάδες και οι 390 για το FTSE 20, η διάσπαση των οποίων απαιτεί ένα σημαντικό νέο που δεν είναι ορατό στο βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Παρά το αρνητικό κλίμα αρκετά ξένα funds δείχνουν ενδιαφέρον για συγκεκριμένες μετοχές με πολλά ποιοτικά στοιχεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αύξηση της συμμετοχής του fund Silchester στη ΔΕΗ. Άλλα funds, αντίθετα, αποεπενδύουν όπως της Capital Research and Management στον ΟΠΑΠ. Η παραμονή του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ώριμες αγορές αναμένεται να έλξει και άλλα funds σε μετοχές που αδικούνται χρηματιστηριακά λόγω του γενικότερου αρνητικού κλίματος.

Σημειώνεται ότι ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,46% την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία δεν έκρυβε χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις και έδωσε ελπίδες σταθεροποίησης, καθώς ο Δείκτης βρήκε μια στήριξη στις 850 μονάδες.

Οι ανησυχίες δεν έλειψαν όμως και διογκώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μετά το αρνητικό κλίμα που συνάντησε ο Έλληνας Υπουργός στο Eurogroup της Πολωνίας.

Όπως αναφέρει η Merit, στην Ελλάδα το κλίμα έχει γίνει ασφυκτικό μετά την πίεση της τρόικας προς την κυβέρνηση για δραστική μείωση του δημοσίου τομέα αφού κρίνεται ότι έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό τα φοροεισπρακτικά μέτρα ενώ οι προσδοκίες για έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις είναι μειωμένες, ειδικά για εισηγμένες εταιρείες.

Η λήψη αποφάσεων για τα παραπάνω θεωρείται και προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης, η απόφαση για την οποία θα ληφθεί τον Οκτώβρη, ουσιαστικά την τελευταία στιγμή. Το τελευταίο γεγονός παρατείνει την αγωνία αν και στις τελευταίες τηλεδιασκέψεις κυβέρνησης-τρόικας υπήρξε κατ' αρχάς συμφωνία και οι επικεφαλείς της τρόικας αναμένονται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για να κλειδώσουν τα μέτρα.

Παράλληλα, οι προβλέψεις για πτώση του ΑΕΠ της Ελλάδας μέσα στο έτος φτάνουν έως και το 5,5% ενώ οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ κάνουν λόγο και για ύφεση 2% μέσα στο 2012.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα