Στην Βουλή σήμερα τα αποπεμφθέντα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 15:09
UPD:16:26

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αναμένεται να εμφανιστούν σήμερα στις 16.00 τα αποπεμφθέντα μέλη του δ.σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ, προκειμένου να παρουσιάσουν τη θέση τους για τα στατιστικά στοιχεία της χώρας και τον υπολογισμό του ελλείμματος.

Κατά τη συνεδρίαση θα εξεταστούν οι καταγγελίες περί σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, στις οποίες έχει προβεί το πρώην μέλος του δ.σ. της Αρχής Ζ. Γεωργαντά. Το παρών στη συνεδρίαση θα δώσει και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Χθες ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, χαρακτήρισε εντελώς αβάσιμες τις κατηγορίες των άλλων μελών του δ.σ., υπογραμμίζοντας πως ο υπολογισμός τόσο του ελλείμματος όσο και του Δημόσιου Χρέους έγινε με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εθνικών Λογαριασμών.

Από την πλευρά του οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης τον κατηγόρησαν ότι πήρε κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα δίχως τη σύμφωνη γνώμη των μελών του δ.σ. και ζήτησαν να κληθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην Επιτροπή προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το ζήτημα.

Απαντώντας εξάλλου στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών - μελών της Επιτροπής για τη ρήξη που επήλθε μεταξύ του ιδίου και των άλλων μελών του δ.σ. ο κ. Γεωργίου υποστήριξε πως μέλη του δ.σ. «είχαν από την αρχή άλλα σενάρια και άλλους στόχους στο μυαλό τους».

Μάλιστα έκανε λόγο για υποκλοπές που έγιναν στην ηλεκτρονική αλληλογραφία του, από μέλος της Επιτροπής, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, οι υποκλοπές γίνονταν συστηματικά ακόμη και την περίοδο που εκείνος βρισκόταν στο εξωτερικό και κατήγγειλε ότι άλλα μέλη του Δ.Σ. διοχέτευαν αυτά τα προϊόντα υποκλοπής στα Μέσα Ενημέρωσης.

Παράλληλα υπεραμύνθηκε της απόφασης να επιλέξει μόνος του τη μέθοδο υπολογισμού του ελλείμματος και του χρέους, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο ορίζεται ρητά τόσο από τους κανονισμούς της Eurostat όσο και από την ελληνική νομοθεσία.

«Ο προϊστάμενος της στατιστικής αρχής είναι ο μόνος αρμόδιος για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν τις στατιστικές μεθόδους συλλογής στοιχείων» τόνισε ο επικεφαλής της αρχής και πρόσθεσε πως μετά τα όσα συνέβησαν με την αποκάλυψη της υποκλοπής έχασε την εμπιστοσύνη του προς τα υπόλοιπα μέλη και γι' αυτό δεν συνεδρίαζε πλέον το συλλογικό όργανο της Αρχής.

Ο πρόεδρος της Αρχής αναφέρθηκε διεξοδικά σε όσα του καταλογίζονται περί «υπερεκτίμησης» του ελλείμματος του 2009, λέγοντας ότι το έλλειμμα διαμορφώθηκε τελικά στο 15,4% του ΑΕΠ από 13,6% που είχε υπολογιστεί αρχικά καθώς: α) συνυπολογίστηκαν τα ελλείμματα 17 εισηγμένων δημοσίων επιχειρήσεων, β) αναθεωρήθηκαν στο σωστό τους μέγεθος στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, γ) υπολογίστηκαν ορθά ανεξόφλητες υποχρεώσεις που αφορούν την καταβολή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, δ) υπολογίστηκαν στο κατάλληλο έτος εισπράξεις και πληρωμές του Δημοσίου.

Τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέκριναν την επιλογή υπολογισμού των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ λέγοντας ότι αυτό συνέβη μόνο στην Ελλάδα.

Απαντώντας ο κ. Γεωργίου υποστήριξε ότι τα κριτήρια υπολογισμού των ΔΕΚΟ δεν εφαρμόστηκαν μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρωζώνη. «Δεν υπάρχει επιλογή, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την οικονομική πραγματικότητα αλλάζοντας την απεικόνισή της. Η πραγματικότητα είναι σκληρή και αμείλικτη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η τροπολογία για την αποπομπή των μελών του δ.σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ θα τεθεί αύριο σε ονομαστική ψηφοφορία μαζί με αυτή για την επιβολή του έκτακτου τέλους στα ακίνητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα