Φίσλερ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει από μόνη της το πρόβλημα χρέους

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 19:51

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα χρέους μόνη της» δήλωσε ο Αυστριακός πρώην Επίτροπος Φραντς Φίσλερ, ενώ χαρακτήρισε «μεγάλη ανοησία» μια ενδεχόμενη αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Κριτική στον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος από την Ευρωζώνη άσκησε ο Αυστριακός πρώην Επίτροπος, Φραντς Φίσλερ, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα χρέους, όσα μέτρα και αν πάρει, μόνον με τις δικές της δυνάμεις.

Όσους δημόσιους υπαλλήλους και αν απολύσει, όσο και αν περικόψει μισθούς και συντάξεις ή ακόμη και να μειώσει το στρατό της, η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνη της, υπογράμμισε ο κ. Φίσλερ, καθώς, όπως είπε, δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί το ύψος του χρέους.

Ως δυνατές λύσεις ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ θεωρεί μια διαγραφή χρέους, την αφαίρεση των επιβαρύνσεων από τα ασφάλιστρα κινδύνου και την έκδοση ευρωομολόγων (υπέρ των οποίων τάσσεται ο ίδιος εάν συγχρόνως εξασφαλίζεται η πειθαρχία στη διαχείριση δημόσιων πόρων) ή ένα συνδυασμό όλων αυτών.

Ο κ. Φίσλερ πιστεύει ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν θα επηρεάσει το μέλλον του ευρώ, καθώς, όπως παρατηρεί, το ύψος του ελληνικού χρέους αντιπροσωπεύει μόλις ένα 4% του συνολικού χρέους των χωρών της Ευρωζώνης.

Χαρακτηρίζει επίσης «μεγάλη ανοησία» μια ενδεχόμενη αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τέτοια ένταση στην ΕΕ, που θα απειλούσε την επιβίωσής της.

Παράλληλα επικρίνει τις χώρες της Ευρωζώνης για το γεγονός ότι παρουσίασαν μόνο «μισές λύσεις» για το ελληνικό πρόβλημα και προειδοποιεί ότι αν αυτό δεν αλλάξει, ο κίνδυνος θα μεγαλώνει απειλώντας την ίδια την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα