Χ. Ράιχενμπαχ: Πρόθυμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011 09:40
UPD:09:50

Την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.

Την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (task force) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.

«Στις συνομιλίες μου με τους υπουργούς στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσα ότι υπάρχει μεγάλη προθυμία να εφαρμοστούν πραγματικά οι μεταρρυθμίσεις, όχι απλά να είναι στα χαρτιά», δήλωσε ο Ράιχενμπαχ στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα πιο δύσκολα σημεία θα είναι να βοηθηθούν οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να πάλι να χορηγούν δάνεια.

Ο κ. Ράιχενμπαχ, ο οποίος επισκέφτηκε την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, είχε κάνει λόγο για «τεράστια πολιτική βούληση» από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης είχε τονίσει, σε συνέντευξη Τύπου, ότι ο ρόλος της Ομάδας είναι να υλοποιηθεί το ταχύτερο το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να αξιοποιηθούν σωστά τα κοινοτικά κονδύλια. Επανέλαβε, δε, ότι ο ρόλος της Ομάδας είναι παράσχει τεχνική υποστήριξη στις αποφάσεις που θα λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση και όχι να ασκεί ελεγκτικό ρόλο.

Βασικές προτεραιότητες της Ομάδας Δράσης, διευκρίνισε, είναι η αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο προϋπολογισμός, εδικά στο σκέλος της συλλογής των φόρων, η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η αναμόρφωση του συστήματος υγείας. Όπως ανέφερε, περισσότερες λεπτομέρειες για τις προτεραιότητες θα δοθούν στην επόμενη επίσκεψή του στη χώρα μας, τον Οκτώβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα