Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για την παγκόσμια οικονομία

Εκκλήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ για δράση
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011 18:41
UPD:19:10
REUTERS/YURI GRIPAS

Ανήσυχος για την παγκόσμια οικονομία εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, τονίζοντας ότι οι χώρες της Δύσης δεν θα έχουν «καμία δικαιολογία» αν πέσουν και πάλι σε ύφεση.

«Το 2008 πολλοί είχαν δηλώσει ότι δεν είχαν δει τις αναταράξεις. Οι ηγέτες δεν έχουν αυτήν τη δικαιολογία τώρα» δήλωσε ο Ζέλικ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή την έναρξη της ετήσιας συνεδρίασης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσινγκτον. Πρόσθεσε μάλιστα πως «ο κόσμος βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη».

Αν και δήλωσε πως πιστεύει ακόμη ότι είναι απιθανή μία νέα ύφεση για τις πιο μεγάλες οικονομίες του κόσμου, πρόσθεσε πως αυτή του η πεποίθηση αλλάζει καθημερινά «από τη ροή κακών οικονομικών ειδήσεων».

«Μία κρίση που θα έχει δημιουργηθεί στον ανεπτυγμένο κόσμο μπορεί να γίνει κρίση για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ευρώπη, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν για να αντιμετωπίσουν τα πιο σοβαρά οικονομικά τους προβήματα προτού γίνουν ακόμη πιο σοβαρά για τον υπόλοιπο κόσμο» υπογράμμισε ο Ζέλικ. Ερωτηθείς τι θα συμβούλευε όλες αυτές τις χώρες να κάνουν, ο τις κάλεσε να αποφύγουν τον προστατευτισμό.

Την ίδια ώρα, έξι χώρες-μέλη της Ομάδας των 20 (G20) κάλεσαν με κοινή επιστολή τους την ζώνη του ευρώ να δράσει κατά του χρέους και να ενισχύσει τις τράπεζές της.

REUTERS

Στην επιστολή τους που δημοσιεύθηκε από την βρετανική κυβέρνηση, οι ηγέτες της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νότιας Κορέας, της Ινδονησίας, του Μεξικού και της Βρετανίας ζήτησαν από τις χώρες της ευρωζώνης να «ενισχύσουν το τραπεζικό τους σύστημα». «Οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης πρέπει να δράσουν γρήγορα για να επιλύσουν την κρίση του ευρώ και όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του χρέους προκειμένου να εμποδίσουν μία μετάδοση στην παγκόσμια οικονομία» πρόσθεσαν.

«Οι ΗΠΑ, καθώς είναι η πρώτη οικονομία στον κόσμο, έχουν επίσης να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» σημειώνουν.

Η επιστολή απευθύνεται στις υπόλοιπες χώρες της G20, αλλά και στο Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου των χωρών της Ομάδας των 20 που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στις Κάνες.

Συντονισμένη νομισματική χαλάρωση «βλέπει» η JPMorgan

Η ραγδαία επιδείνωση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη και οι ενδείξεις για μια νέα κάμψη παγκοσμίως τελικά θα οδηγήσουν σε μια συντονισμένη νομισματική χαλάρωση στις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και τη Βρετανία, εκτιμά στη Μηνιαία Οικονομική Ανασκόπηση Επενδύσεων η Global Multi-Asset Group της JPMorgan Asset Management.

Όπως αναφέρει, η Ευρωζώνη αναμένεται να βιώσει μια ύφεση το 2011/12 κατά την οποία οι χώρες της περιφέρειας θα βρεθούν κοντά στην κρίση, ενώ και στις οικονομίες του πυρήνα θα υπάρξει μια «τεχνική ύφεση».

Κατά συνέπεια, οι προβλέψεις για τα κέρδη αναμένεται να υποχωρήσουν πολύ περισσότερο, περιορίζοντας εν μέρει τη στήριξη των αποτιμήσεων προς όφελος των μετοχών. Ακόμη όμως και αν ληφθούν υπόψη αυτές οι υποβαθμίσεις, οι μετοχές εξακολουθούν να εμφανίζονται πολύ φθηνές και τα ομόλογα πολύ ακριβά.

Συνεπώς, μετά από έναν ιδιαίτερα δύσκολο μήνα, η JPMorgan διατηρεί αυξημένη στάθμιση στις μετοχές έναντι των ομολόγων, αλλά μείωσε τις θέσεις που ενέχουν κίνδυνο. Στα χαρτοφυλάκιά της προτιμά τη Β. Αμερική και τις αναδυόμενες αγορές, διατηρώντας όμως ελαφρώς αυξημένη στάθμιση στην Ιαπωνία και την Ευρώπη πλην Βρετανίας.

Κίνδυνος ρήγματος στην αγορά

Οι φόβοι για χρεοκοπία της Ελλάδας εντείνονται, επισημαίνει η Global Multi-Asset Group προσθέτοντας ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου, η αγορά των CDS προεξοφλούσε μια πιθανότητα 95% για χρεοκοπία μέσα στην επόμενη πενταετία.

Υποστηρίζει επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος ρήγματος στην αγορά, εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αποχώρησε από την Αθήνα για ένα 10ήμερο αποσυμπίεσης μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, καθώς επίσης και η έλλειψη ρευστότητας στις αγορές ομολόγων στην Ευρωζώνη.

Κάνει τέλος λόγο για επιδείνωση και στην πολιτική σκηνή στην Ευρώπη, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζει την παραίτηση του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, χωρίς να διαφαίνεται η επίλυση του προβλήματος. Σύμφωνα με την Global Multi-Asset Group, ανησυχίες προκαλεί και η διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ, που θεωρεί ότι η κρίση σχετίζεται με τη φερεγγυότητα, και των κυβερνήσεων της ΕΕ, που θεωρούν ότι το πρόβλημα ανάγεται στη ρευστότητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα