Δεν αποκλείει ελληνική χρεοκοπία αξιωματούχος της ΕΚΤ

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 11:20
EPA/JENS BUETTNER

Το σενάριο μιας πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας επαναφέρει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κλάας Νοτ, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποκλείεται.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας είναι μάλιστα ο πρώτος αξιωματούχος της ΕΚΤ που προειδοποιεί ξεκάθαρα για κάτι τέτοιο.

Ερωτηθείς από την ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad για πιθανή ελληνική χρεοκοπία, ο Νοτ παραδέχεται ότι το ενδεχόμενο αυτό βρίσκεται υπό εξέταση.

«Είναι ένα από τα σενάρια. Δεν λέω ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει», αναφέρει. «Είμαι εδώ και πολύ καιρό πεπεισμένος ότι η χρεοκοπία δεν είναι απαραίτητη. Κάποιες φορές όμως τα νέα από την Αθήνα δεν είναι ενθαρρυντικά.»

Παράλληλα, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης - ο διορισμός του οποίου στο δ.σ. της ΕΚΤ αυτό το καλοκαίρι δέχτηκε πολλές επικρίσεις - υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δουλέψει σκληρά για τη σωτηρία της Ελλάδας και κατηγορεί τη χώρα ότι δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Όλες οι προσπάθειες έχουν στόχο να αποφευχθεί αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή είμαι λιγότερο βέβαιος ότι μπορώ να αποκλείσω τη χρεοκοπία σε σχέση με λίγους μήνες πριν», τονίζει και διερωτάται «αν οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση».

Την Πέμπτη, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα επιτρέψουν μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας και ότι δεν θα αφήσουν την χώρα να αποχωρήσει από το ευρώ.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα