Πρόταση Ρέντινγκ για ευρωομόλογα από χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 17:30

Πρόταση σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγων για τις έξι χώρες της ευρωζώνης που έχουν την καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους, επανέφερε σήμερα η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Ρέντινγκ.

Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Hannoversche Allgemeine Zeitung, η κ. Ρέντινγκ επικαλείται συγκεκριμένα το παράδειγμα των ΗΠΑ, που όπως είπε, βρίσκονται επίσης σε δύσκολη κατάσταση, αλλά δεν έχουν πρόβλημα με την αγορά ομολόγων επειδή είναι πολύ μεγάλη.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνω όλα τα κράτη της ευρωζώνης που έχουν την καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση, τα κράτη που αξιολογούνται ΑΑΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, να καταστήσουν κοινή την αγορά ομολόγων τους», εξήγησε.

Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι ένας τέτοιος μηχανισμός συνένωσης των εθνικών δημόσιων χρεών των πιο σταθερών χωρών θα επιτρέψει να δημιουργηθεί «ένας βράχος στο μέσον της θύελλας».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αχρενκίλντε δήλωσε πάντως στις Βρυξέλλες ότι πάνω σε αυτήν την ιδέα υπάρχουν διάφορες επιλογές που μελετώνται στους κόλπους της Κομισιόν, η οποία προβλέπει προσεχώς να παρουσιάσει μια έκθεση όσον αφορά το κατά πόσον είναι εφικτό να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο με τις διάφορες μεθόδους που εξετάζονται.

«Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών που συζητώνται, τα σχόλια της αντιπροέδρου (Βίβιαν Ρέντινγκ) πρέπει να ειδωθούν σε αυτό το πλαίσιο», παρατήρησε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα