Προειδοποιήσεις τραπεζιτών για την οικονομία

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011 17:33
UPD:23:30

«Ή θα προχωρήσουμε αμέσως στην ουσιαστική εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και θα ελέγξουμε τη δυναμική του χρέους ή θα βρεθούμε μπροστά σε δραματικές εξελίξεις» προειδοποιεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος.

Σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της Real news, επισημαίνει πως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και τονίζει ότι αν είχαν τηρηθεί τα χρονοδιαγράμματα και τα συμφωνηθέντα δεν θα υπήρχε ανάγκη νέων μέτρων. «Μέχρι τώρα συρόμαστε από τις εξελίξεις, δείχνουμε ότι δεν πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις και ότι εξαναγκαζόμαστε σε μέτρα που επιβάλλονται έξωθεν» σημειώνει και προσθέτει: «Πρέπει επιτέλους να βγούμε μπροστά. Όχι γιατί το απαιτούν οι δανειστές μας, αλλά επειδή θέλουμε εμείς να αλλάξουμε την πορεία του τόπου».

Χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους, και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης προειδοποιεί πως η χώρα κινδυνεύει να επιστρέψει πολλές δεκαετίες πίσω. Bρισκόμαστε σε πόλεμο και πρέπει όλοι να κάνουμε το καθήκον μας, σημειώνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο κ. Ταμβακάκης τονίζει πως από τη χρεοκοπία της χώρας και την επιστροφή στη δραχμή θα κερδίσουν «μονο εκέινοι που προσδοκούν να αγοράσουν την Ελλάδα ή κομμάτια της, έναντι πινακίου φακής. Όσοι έχουν κλέψει το Δημόσιο και ελπίζουν ότι με την καταστροφή θα αποφύγουν την τιμωρία. Όσοι πήραν δάνεια και τα ιδιοποιήθηκαν, προσδοκώντας οτι με μια καταστροφή ουδείς θα πληρώνει. Θα κέρδιζαν δηλαδή, οι απατεώνες και οι καιροσκόποι».

Σημειώνει ακόμη πως «από εμάς εξαρτάται» να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, τονίζοντας ως εάν η χώρα κάνει αυτά που πρέπει θα έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας εφιστά την προσοχή όλων ως προς το ότι κανείς δεν πρέπει να πιστέψει πως οι εταίροι μας «μπλοφάρουν» αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «κάποιοι που πληθαίνουν επικίνδυνα πιστεύουν ότι η Ευρώπη μπορεί να ζήσει και χωρίς εμάς. Έχουμε εθνική υποχρέωση να μην δοκιμάσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Γιατί, ακόμη κι αν αυτό οδηγούσε τελικά στην καταστροφή του ευρώ, πριν από αυτό θα είχε πάθει μεγάλο κακό η χώρα μας».

Σημειώνει ακόμη πως πρέπει να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας, επισημαίνοντας πως μεταξύ άλλων χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό σύστημα μαζί με την πάταξη της διαφθοράς ώστε να τονωθούν οι επενδύσεις στη χώρα μας.

Προσθέτει πως «έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, έχουμε τομείς επενδυτικής δραστηριότητας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν πάρα πολύ και άμεσα στη διαδικασία αυτή: όπως η διαχείριση απορριμμάτων και υδάτινων πόρων, η απελευθέρωση της ενέργειας, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η στροφή σε ανταγωνιστικές αγροτικές καλλιέργειες. Επίσης ένα καινούργιο χωροταξικό σχέδιο της χώρας που θα βοηθούσε την ανάπλαση των πόλεων και την εξοχική κατοικία, η ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και η επικέντρωσή μας σε τομείς με στρατηγικά πλεονεκτήματα όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αν υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για αυτούς τους συγκεκριμένους τομείς, επενδύσεις που διαφορετικά θα γινόταν σε 10ετίες, θα γίνουν άμεσα στα επόμενα πέντε χρόνια».

Ανάλογες είναι και οι επισημάνσεις του διεθύνοντος συμβούλου της Eurobank Νίκου Νανόπουλου στην ίδια εφημερίδα. «Εμείς κάναμε την υπέρβασή μας» λέει σε συνέντευξή του με αφορμή την συγχώνευση Alpha Bank - Eurobank και αναφέρει πως πλέον είναι ευθύνη του πολιτικού συστήματος της χώρας να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές. Ο κ. Νανόπουλος τονίζει τη σημασία της συγχώνευσης τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για την ελληνική οικονομία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank τονίζει ότι πως πρέπει να υπάρξει μια «υπέρβαση τόσο σε πολιτικό, οικονομικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο για τη σωτηρία της χώρας» και συμπληρώνει πως σε αυτή την κρίσιμη περίοδο «πρέπει με σχέδιο και πειθαρχία, σοβαρότητα και επιμονή να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα. Να δείξουμε συνέπεια έργων και λόγων. Μόνο έτσι θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και θα ξεπεράσουμε την κρίση».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα