Πορτογαλία: Υποβάθμιση προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2012

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011 07:01

Σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της οικονομίας προέβη η πορτογαλική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,8% φέτος και 2,3% το 2012, έναντι 2,2% και 1,8% που αναμενόταν προηγουμένως.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κοέλιου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires, το 2011 η απόδοση της πορτογαλικής οικονομίας εκτιμάται πως είναι καλύτερη από ό,τι αναμενόταν λόγω των επιδόσεών της κατά το πρώτο τρίμηνο.

Αντιθέτως, οι προοπτικές για την επόμενη χρονιά είναι χειρότερες του αναμενομένου λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, είπε ο Κοέλιου.

Μετά από δύο τρίμηνα συρρίκνωσης, το ΑΕΠ της Πορτογαλίας παρέμεινε σταθερό το δεύτερο τρίμηνο αυτού του έτους (-0,9% σε ετήσια βάση), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του εθνικού στατιστικού ινστιτούτου της Πορτογαλίας.

Σε αντάλλαγμα για το πακέτο δανεισμού των 78 δισεκατομμυρίων το Μάιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Πορτογαλία εφαρμόζει ένα τριετές πρόγραμμα λιτότητας, μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα και να επανέλθει η ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό από 9,1% πέρυσι στο 5,9% φέτος και στο 3% το 2013.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα