Μέρκελ: «Όχι» σε «κούρεμα» και έξοδο από το ευρώ

Κρίσιμη συνάντηση αύριο με τον Γ. Παπανδρέου
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011 10:02
UPD:16:46

Τα σενάρια «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη απέρριψε εκ νέου η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η διεύρυνση του EFSF θα καταστήσει στο μέλλον δυνατή τη συντεταγμένη πτώχευση μιας χώρας.

Λίγες ώρες πριν από την αυριανή συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Βερολίνο και ενόψει μιας εβδομάδας με κρίσιμες ψηφοφορίες στο γερμανικό κοινοβούλιο, η Μέρκελ προειδοποίησε για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε για την ευρωζώνη και τη Γερμανία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ARD και αναφερόμενη στη συζήτηση περί πτώχευσης της Αθήνας και ενισχυμένης συμμετοχής των τραπεζών στο κόστος διάσωσης, η γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για ανεξέλεγκτες συνέπειες.

«Τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα και άλλες χώρες είναι σημαντικά με δεδομένο ότι διακυβεύεται συνολικά η σταθερότητα του νομίσματος», τόνισε.

Παράλληλα, απέρριψε ακραία βήματα, όπως το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Εύκολα μιλάει κανείς για περικοπή του χρέους», είπε η Μέρκελ, υπενθυμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε απώλεια εμπιστοσύνης των αγορών και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στο σενάριο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε σήμερα και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, τονίζοντας πως αποτελεί την «έσχατη λύση».

Στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν αύριο Μέρκελ και Παπανδρέου στο Βερολίνο θα βρεθούν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ολι Ρεν: Υπό εξέταση το ενδεχόμενο ενίσχυσης του EFSF

Όπως αποκαλύπτει ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με συμπληρωματικά μέσα, πέραν εκείνων που αποφασίσθηκαν τον Ιούλιο.

Παράλληλα, απαντώντας σε όσους αναφέρονται σε ενδεχόμενη στάση πληρωμών της Ελλάδας, ο κ. Ρεν δήλωσε το Σάββατο ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν θα αντιμετωπίσει χρεοκοπία».

Οι Ευρωπαίοι δεν θα το επιτρέψουν, διότι αυτό θα προκαλούσε τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές απώλειες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε ακόμη ότι είναι αναγκαία «η ενίσχυση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της ευρωζώνης», ανακοινώνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου τους στο Λουξεμβούργο, στις αρχές Οκτωβρίου.

Ηλ. Μόσιαλος: Δεν αναμένονται νέα μέτρα

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος διευκρίνισε ότι «δεν αναμένονται νέα μέτρα, αλλά επιβεβαίωση του πλαισίου που έχει ήδη ανακοινωθεί».

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ, ο κ. Μόσιαλος έκανε λόγο για έντονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Εμφανίστηκε, ωστόσο, αισιόδοξος για την έκβασή τους, σημειώνοντας ότι «είμαστε σε πολύ καλή φάση».

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στην Ουάσινγκτον ο κ. Βενιζέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, αλλά και του ΔΝΤ, για επιστροφή του κλιμακίου των ελεγκτών στην Αθήνα.

Αλ. Παπαρήγα: Αναπόφευκτη η χρεοκοπία

Από την πλευρά της πάντως, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για «τούνελ χωρίς διέξοδο», σημειώνοντας εκ νέου ότι η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. Σε συνέντευξή της στη ΝΕΤ επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ ότι δεν πρέπει οι πολίτες να πληρώσουν τους έκτακτους φόρους.

«Εγώ θα έλεγα και αυτός που μπορεί, κόβοντας από στοιχειώδεις ανάγκες να πληρώσει, δεν πρέπει να πληρώσει, γιατί ανοίγει στην κυβέρνηση το δρόμο και για άλλα», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

ΛΑΟΣ: Περιποίηση του νεκρού μετά το νεκροτομείο τα περί κουρέματος

«Τα περί κουρέματος και ξυρίσματος, όπως τα εννοούν κάποιοι, είναι περιποίηση του νεκρού μετά το νεκροτομείο», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης για το ζήτημα σχετικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Α. Τσίπρας: Να τους στείλουμε στην εφεδρεία πριν χρεοκοπήσουν την Ελλάδα

Α. Τσίπρας: Να τους στείλουμε στην εφεδρεία πριν χρεοκοπήσουν την Ελλάδα

« Αυτό που βγήκε από τη Ν. Υόρκη-για όσους ξέρουν να διαβάζουν-είναι ότι ΗΠΑ και Ρωσία παραμερίζουν τη Γερμανία στο θέμα της Ελλάδας», πρόσθεσε ο κ. Αϊβαλιώτης.

Αλ. Τσίπρας: Να τους διώξουμε πριν χρεοκοπήσουν τη χώρα για τα καλά

Κατά μέτωπο επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι διαμαρτύρονται κατά της εφαρμογής του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.

«Να τους στείλουμε στην εφεδρεία όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί αλλιώς θα στείλουν στην εφεδρεία ολόκληρη την κοινωνία. Να τους διώξουμε πριν χρεοκοπήσουν την Ελλάδα για τα καλά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Αυτό που απαιτείται», σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «είναι κούρεμα στα κέρδη των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι, για να υπάρχουν σχολειά, νοσοκομεία, μισθοί και συντάξεις».

ΣΕΒ: Μόνη λύση η συμφωνία της 21ης Ιουλίου

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος πάντως τόνισε πως «η μόνη οικονομικά βιώσιμη, κοινωνικά ανεκτή και εθνικά αξιοπρεπής λύση για την Ελλάδα είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου» (που αφορά το δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας, μεταξύ άλλων, και με νέα δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ανέφερε ακόμη πως «κάθε άλλο σενάριο που συζητείται αυτές τις μέρες, όσο θελκτικό κι αν παρουσιάζεται, δεν αποτελεί λύση, αλλά καταστροφική προοπτική για τον τόπο και επικίνδυνη δοκιμασία για ολόκληρη την Ευρώπη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα