Έξι ώρες διήρκησε η κατάθεση της καθηγήτριας Ζωής Γεωργαντά στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, παρόντος και του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγ. Πεπόνη, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται, με αφορμή τις καταγγελίες της, ως μέλους, μέχρι πρότινος, της ΕΛΣΤΑΤ για «τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009».
H καθηγήτρια Οικονομετρίας Ζωή Γεωργαντά.
Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας είναι να εξακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών της καθηγήτριας Οικονομετρίας και να εντοπιστεί αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην κατάθεσή της η κ. Γεωργαντά, η οποία, όπως και άλλα μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, παύθηκαν από τα καθήκοντα τους με απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, προσπάθησε να ενισχύσει τον ισχυρισμό της, ότι δηλαδή η διόγκωση κατέστη εφικτή, μέσω συνυπολογισμού στις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης (στενός δημόσιος τομέας) και δαπανών των ΔΕΚΟ, κάποιες από τις οποίες, όπως έχει υποστηρίξει η μάρτυρας, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μείωσης προσωπικού μέσω εργασιακής εφεδρείας.
Η μάρτυρας φέρεται να υποστηρίζει ότι η μέθοδος αυτή, αντίκειται στα οριζόμενα από την Eurostat, καθώς δεν είχαν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες και στατιστικές μετρήσεις στις επίμαχες ΔΕΚΟ.
Η προκαταρκτική έρευνα, που κρίνεται σημαντική στο Εφετείο και για το λόγο αυτό θέλησε να είναι παρών στην κατάθεση ο κ. Πεπόνης, θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς και σύμφωνα με πληροφορίες, το κατώφλι της εισαγγελίας θα περάσουν σύντομα, οι επόμενοι μάρτυρες, που θα κληθούν, όπως πρώην και νυν στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ