Στην πιστή εφαρμογή των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης επιμένει η τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), με την απόφαση για την καταβολή της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα να καθυστερεί. Μετά το ΔΝΤ και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή του κλιμακίου των ελεγκτών στην Ελλάδα, εκτιμώντας πάντως πως αυτό θα γίνει σύντομα.
Την ίδια ώρα, από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών στην Ετήσια Συνάντηση των Μελών του Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών στην Ουάσινγκτον, όπου παρουσίασε τα πρόσφατα μέτρα που αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή βγήκε, μεταξύ άλλων, η είδηση πως οι φοροαπαλλαγές που προωθούνται θα ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, ενώ η μεσοσταθμική μείωση των μισθών στο Δημόσιο λόγω της επικείμενης εφαρμογής του νέου μισθολογίου θα είναι 20%.
Πιο αναλυτικά, στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλφταφάζ, εκτίμησε μεν πως κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα, διευκρίνισε όμως ότι οι τελικές αποφάσεις για την καταβολή της έκτης δόσης των δανείων δεν θα ληφθούν στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Και αυτό γιατί, όπως ανέφερε ο κ. Αλταφάζ, θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί μία τεχνική εργασία, όπως συνέβη και με τις προηγούμενες δόσεις, με τη σύνταξη από την πλευρά της τρόικας της σχετικής «έκθεσης συμμόρφωσης». Η έκθεση αυτή, τόνισε, θα αποτελέσει τη βάση επί της οποίας θα ληφθεί η απόφαση από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης για την εκταμίευση της δόσης.
Αν και έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» στις συνομιλίες, επισήμανε πως οι βασικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στα εναπομείναντα θέματα, όπως σημείωσε, είναι η δημοσιονομική απόκλιση για το 2011 και το 2012, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι αποκρατικοποιήσεις. Ειδικότερα, για τις αποκρατικοποιήσεις σημείωσε ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθούν ορισμένα ζητήματα, όπως ο κατάλογος των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, τα χρονοδιαγράμματα, οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, καθώς και οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό.
Διευκρίνισε επίσης ότι οι από κοινού συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν αλλάξει και τόνισε πως αυτό που απαιτείται είναι η πιστή εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Σε ό,τι αφορά τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση που παρατηρείται στη λήψη απόφασης σχετικά με την επόμενη δόση, ο κ. Αλταφάζ επεσήμανε ότι η Επιτροπή λαμβάνει μεν υπόψη τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά λαμβάνει επίσης υπόψη και την εντολή που η ίδια η Επιτροπή έχει, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι καλύπτονται πλήρως οι αυστηρές προϋποθέσεις για την καταβολή της δόσης.
Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση του ΥΠΟΙΚ με την επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, το Ταμείο ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο εγγράφως τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, πρότου να αποφασίσει την αποστολή των επιθεωρητών στην Ελλάδα.
Αναδρομικά οι φοροαπαλλαγές - 20% οι μειώσεις μισθών στο Δημόσιο
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Βενιζέλος σε ομιλία του στο γεύμα που έκλεισε τις διεργασίες της Ετήσιας Συνάντησης των Μελών του Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών στην Ουάσινγκτον την Κυριακή, παρουσίασε μέτρα απόδοσης 3% του ΑΕΠ, που, όπως σημείωσε, υιοθετήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε από την Κυβερνητική Επιτροπή.
Όπως ανέφερε, τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:
-Επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του δημόσιου (επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές της τάξεως του 25% στις ΔΕΚΟ). Αυτή η μείωση είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου μισθολογίου - βαθμολογίου, που προβλέπεται να ισχύσει από τον Οκτώβριο.
-Μια, κατά μέσο όρο, επιπλέον περικοπή 4% στις συντάξεις (επιπροσθέτως του 10% που ήδη εφαρμόζεται). Όπως είναι ήδη γνωστό μειώσεις θα γίνουν σε όλες τις κύριες και σε ορισμένες επικουρικές συντάξεις. Μιλώντας στο ρ/σ Βήμα FM, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης επανέλαβε πως σε ό,τι αφορά τις επικουρικές οι περικοπές θα γίνουν σε συγκεκριμένα Ταμεία, κάνοντας γνωστό πως οι μειώσεις θα είναι μεσοσταθμικά ύψους 15%: «Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ρύθμιση για τα επικουρικά ταμεία, που έχουν σοβαρά ελλείμματα. Ένα από αυτά είναι το ΕΤΕΑΜ, της ΔΕΗ, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Εκεί θα υπάρξει μια μείωση της τάξης του 15%. Μια μεσοσταθμική μείωση αυτού του μεγέθους, προκειμένου να ισοσταθμιστούν τα ελλείμματα αυτών των ταμείων».
-Τη δημιουργία του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας στην οποία θα ενταχθούν 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011.
-Την εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις καθ’ όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής.
-Σημαντική περικοπή στις φοροαπαλλαγές της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011.
-Την εισαγωγή τέλους ακινήτων που θα εισπράτεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα αποδίδει ετησίως έσοδα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ για όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής (δηλαδή έως το 2014).
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως ο στόχος για τον Σεπτέμβριο είναι 1,7 δισ. ευρώ και θα επιτευχθεί μέσα στον Οκτώβριο, με τα 1,4 δισ. ευρώ να συγκεντρώνονται εντός του Σεπτεμβρίου. Πρόσθεσε πως μέχρι το τέλος του 2011 υπολογίζεται να έχουν συγκεντρωθεί 4 δισ. ευρώ.
Συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ
Μέσα σε αυτό το κλίμα, και με τα σενάρια για μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα να επιμένουν, αν και ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε τα περί «συντεταγμένης χρεοκοπίας» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2062634 , ο Πρωθυπουργός συναντάται με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ «θα συζητηθεί κυρίως η οικονομική κατάσταση και περιμένουμε ενδιαφέρον τι θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, το δρόμο που έχει διανυθεί και το δρόμο που μένει ακόμη να διανυθεί».
Ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Βερολίνο προσκεκλημένος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) και θα μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Βερολίνο μεταξύ άλλων οι υπουργοί Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος και αναπληρωτής Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Το πλήρες πρόγραμμα
Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, όπως ανακοινώθηκε στην Αθήνα, έχει ως εξής:
10:00 π.μ.: Έναρξη Ημερίδας από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, Καθηγητή Hans-Peter Keitel
10.10 π.μ.: Ομιλία Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, με θέμα: «Κοιτάζοντας το μέλλον: Η Ευρώπη της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης»
10.35 π.μ.: Προβολή παρουσίασης: «Επενδύοντας στη Γερμανία»
10.40 π.μ.: Συζήτηση με θέμα: «Επενδύοντας στη Γερμανία - Τι χρειάζεται να κάνουμε»
11.30 π.μ.: Ομιλίες του Προέδρου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, Καθηγητή Hans-Peter Keitel και της καγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Angela Merkel
Στις 8:00 μ.μ., ο κ. Παπανδρέου θα έχει δείπνο εργασίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Το σχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις
Στο μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε εμμέσως ότι έχει γνώση του σχεδίου της εταιρείας συμβούλων Roland Berger για την ανάληψη των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα από ίδρυμα καταπιστευτικής διαχείρισης (Τρόιχαντ) υπό την εποπτεία της ΕΕ.
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικνομικών Μάρτιν Κότχαους επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλά σχέδια που προέρχονται από το χώρο της επιστήμης της οικονομίας και από άλλους με πολλές προτάσεις, πως θα αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός δεν είναι στο επίκεντρο της συζήτησης που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά έχει σίγουρα ενδιαφέρον».
Σύμφωνα με το σχέδιο της Roland Berger, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, λιμανιών, αυτοκινητοδρόμων κλπ, υπολογίζονται σε 125 δισ. ευρώ, με τα οποία μπορεί να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας από το 145% σήμερα στο 90% του ΑΕΠ.