Γερμανία: Κούρεμα και ευρωομόλογα προτείνει μέλος της επιτροπής «σοφών»

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011 11:06

Kούρεμα του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με έκδοση ευρωομολόγων, προτείνει ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της γερμανικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF.

Kούρεμα του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με έκδοση ευρωομολόγων, προτείνει ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της γερμανικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

«Αφενός χρειαζόμαστε το κούρεμα του ελληνικού χρέους καθώς η χώρα βρίσκεται στην κατάσταση ενός νοικοκυριού που πνίγεται στα χρέη και ως εκ τούτου θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να μειωθούν τα χρέη με τρόπο που να ανταποκρίνονται στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας», σημειώνει ο κ. Μπόφινγκερ.

Αφετέρου, όπως επισημαίνει, «εάν περιοριστούμε στο κούρεμα του χρέους, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος μετάδοσης στον οποίο αναφέρθηκε η κα. Μέρκελ και έχει απόλυτο δίκιο».

Για το λόγο αυτό υποστηρίζει ότι το κούρεμα πρέπει να συνδυαστεί από την έκδοση ευρωομολόγων προκειμένου να μπορούν να διασφαλιστούν συνολικά οι υπόλοιπες χώρες.

Ο Πέτερ Μπόφινγκερ εξηγεί ότι η έκδοση ευρωομολόγων δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως μεμονωμένη λύση, αλλά ως μέρος μιας ευρύτερης λύσης: «Πάντα έλεγα ότι τα ευρωομόλογα θα πρέπει να συνδυαστούν με μια πολύ πιο αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία μάλιστα θα ασκείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο προϋπολογισμός των χωρών που χρηματοδοτούνται μέσω των ευρωομολόγων, θα πρέπει να εγκρίνεται προηγουμένως από το Ευρωκοινοβούλιο».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της γερμανικής κοινής γνώμης αναφέρει ότι παραγνωρίζεται «το γεγονός ότι τα δυο τελευταία χρόνια οι προβληματικές χώρες προχώρησαν σε μια απίστευτη εξυγίανση των δημοσιονομικών τους».

Σημειώνει μάλιστα ότι τα νεότερα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι η Ελλάδα αλλά και οι άλλες τρεις χώρες μείωσαν σε μεγάλο βαθμό τα ελλείμματά τους, αλλά αυτό δεν αναγνωρίζεται από τις αγορές.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα υπογραμμίζει ότι αυτό που ζητείται στην παρούσα φάση από την χώρα μας είναι άκρως επικίνδυνο. «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του έτους ανέρχεται στο 7%. Εάν στην παρούσα συγκυρία η Τρόικα προτείνει και άλλα δραστικά μέτρα περικοπών, τότε αυτό θα σημαίνει ότι η Ελλάδα κάνει περικοπές μέχρι τελικής πτώσης. Και αυτός είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε, να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί και να έρθει η ελεγχόμενη χρεοκοπία η οποία θα είναι πολύ πιο ακριβή από όσα προτείναμε εμείς ως συμβούλιο εμπειρογνωμόνων τον Ιούλιο», εξηγεί.

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα