«Κούρεμα» 50% συστήνουν γάλλοι και γερμανοί οικονομολόγοι

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011 12:01

Την περικοπή του ελληνικού χρέους κατά 50% συστήνουν οικονομικοί σύμβουλοι της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης, ενώ απευθύνουν έκκληση για περισσότερη στήριξη στις τράπεζες που κατέχουν μεγάλα ποσά ελληνικών ομολόγων.

Σε άρθρο τους στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, οι οικονομολόγοι - μεταξύ των οποίων είναι «σοφοί» της γερμανικής κυβέρνησης, ένας σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης, ένας οικονομολόγος του «σκιώδους» συμβουλίου της ΕΚΤ και ένας εκδότης της «Οικονομικής Ανασκόπησης του ΔΝΤ» - επισημαίνουν πως οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για την επίλυση της κρίσης χρέους δεν είναι επαρκείς.

«Οι πιστωτές θα πρέπει να παραιτηθούν από το μισό της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων τους», τονίζουν, εξηγώντας πως τότε μόνο θα ήταν δυνατό για την Ελλάδα να μειώσει τα επίπεδα του χρέους της σε ένα βιώσιμο επίπεδο, με τις δικές της δυνάμεις.

Οι συμφωνίες της 21ης Ιουλίου προβλέπουν περικοπή του ελληνικού χρέους κατά 21%, μέσα από μια συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων που θα δίνει στην Αθήνα περισσότερο χρόνο να εξοφλήσει τα χρέη της στις τράπεζες. Πολλοί παράγοντες της χρηματοπιστωτικής αγοράς παραμένουν, ωστόσο, πεπεισμένοι ότι μια μεγαλύτερης κλίμακας αναδιάρθρωση χρέους είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν επίσης ότι χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη οι τράπεζες με μεγάλες συμμετοχές των ελληνικών κρατικών ομολόγων. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών», αναφέρουν στο άρθρο τους.

«Eίναι απαραίτητο να βελτιωθεί η συνεργασία στη ζώνη του ευρώ και να αναπτυχθούν δυνατότητες για να σπάσει ο φαύλος κύκλος των τραπεζών και της κρίσης του χρέους, και να διασφαλιστούν η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη», τονίζουν οι οικονομολόγοι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα