«Θεσμικό ευαγγέλιο» οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου

Ευ. Βενιζέλος: Εντός του Οκτωβρίου η 6η δόση
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011 12:21
UPD:16:49

Την πεποίθηση ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης θα γίνει εγκαίρως μέσα στον Οκτώβριο εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη έλεγχο των ταμιακών αναγκών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα εντός της εβδομάδας, καθώς και ότι έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία για τους προϋπολογισμούς τους 2011 και του 2012, ενώ απομένουν κάποια συμπληρωματικά μέτρα για τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014.

Ο Γ. Καρατζαφέρης για τις δηλώσεις Ευ. Βενιζέλου και την 6η δόση

Ο Γ. Καρατζαφέρης για τις δηλώσεις Ευ. Βενιζέλου και την 6η δόση

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα αποστείλει στην τρόικα επιστολή με τις πολιτικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και ότι στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν την εκταμίευση της δόσης.

«Χρειάζεται υπερπροσπάθεια»

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη υπερπροσπάθειας ώστε να εκπληρώσει η χώρα τους στόχους που έχουν τεθεί.

«Πρέπει να κάνουμε μια υπερπροσπάθεια ώστε να εκπληρώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, να περιορίσουμε δραστικά το πρωτογενές έλλειμμα μας το 2011, να πάρουμε τα πρόσθετα μέτρα του προϋπολογισμού του 2012, το 2012 να φτάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έτσι ώστε να αρχίσουμε να μπαίνουμε σε έναν ενάρετο κύκλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θεσμικό ευαγγέλιο» οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου

Διέψευσε εκ νέου κατηγορηματικά τα σενάρια για κούρεμα του χρέους κατά 50% και συνέστησε στα ελληνικά μέσα να αποφεύγουν την αναπαραγωγή σεναρίων επιβλαβών για τη χώρα.

Υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία της εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, χαρακτηρίζοντάς τις ως «θεσμικό ευαγγέλιο».

Σχολιάζοντας τα περί ενδεχόμενης πτώχευσης ξεκαθάρισε ότι δεν νοείται πτώχευση οποιασδήποτε χώρας της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει γιατί θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του ευρώ.

Ερωτηθείς για το PSI, αρκέστηκε να πει πως δεν μπορεί να δώσει δημόσια κανένα στοιχείο. «Τα στοιχεία τα γνωρίζω μόνο εγώ και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και η γνώση των στοιχείων αυτών μόνο από εμάς είναι ένας πολύ σημαντικός θώρακας για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας», σημείωσε για να επαναλάβει ότι βλέπει «αισιόδοξα και ενθαρρυντικά» σημάδια από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Αυτό που κάνουμε τώρα είναι ο θώρακας για να αποφύγουμε την πραγματική κρίση, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε δραματικές εξελίξεις.

«Εφαρμόζουμε ένα εντυπωσιακά σκληρό πρόγραμμα»

Επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας, ενώ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα εντυπωσιακά σκληρό και γρήγορο πρόγραμμα προσαρμογής, καθώς και ότι τέθηκαν πολύ φιλόδοξοι στόχοι.

Τα μέτρα που παίρνουμε, είπε, είναι μέτρα που υποκαθιστούν άλλα τα οποία δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα έσοδα και υπηρετούν την απολύτως αναγκαία περικοπή δαπανών.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη περικοπής της δημόσιας δαπάνης, επισημαίνοντας πως αυτή αφορά στο 90% μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Μόνο το 10% είναι η λειτουργική δαπάνη και αυτή έχει περικοπεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι θα πρέπει να ληφθούν σκληρότερα μέτρα, καθώς απομακρύνονται -κυρίως λόγω της ύφεσης- οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί. Ωστόσο, προειδοποίησε πως αν χάσουμε τον «πόλεμο» αυτό, η χώρα θα έχει πάει δεκαετίες πίσω.

Προτιμούμε να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος, αλλά να μας μείνει η ιστορική ικανοποίηση ότι η Ελλάδα θα έχει σωθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά. Η χώρα είναι τώρα ανίσχυρη, αποδυναμωμένη διαπραγματευτικά, σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ και είπε ότι σημασία έχει τώρα ότι η χώρα πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της, την υπερηφάνεια και την τιμή της.

«Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος»

Αναφερόμενος στο ειδικό τέλος για τα ακίνητα, επί του οποίου θα διεξαχθεί σήμερα ψηφοφορία στη Βουλή, υποστήριξε ότι αποτελεί ένα ασφάλιστρο κινδύνου για τις περιουσίες η αξία των ακινήτων είναι 1 τρισ. ευρώ, υπάρχει όμως και μεγάλο προϊόν παραοικονομίας και φοροδιαφυγής.

Εξέφρασε ακόμη την εμπιστοσύνη του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την πεποίθησή του ότι θα ψηφίσει το ειδικό τέλος επί των ακινήτων. «Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος», υπογράμμισε.

Βολές κατά της αντιπολίτευσης

Ασκησε παράλληλα έντονη κριτική στην αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι αρκείται να ασκεί εύκολη κριτική, και τόνισε για μια ακόμη φορά ότι χρειάζεται μια έντιμη και ειλικρινής συνεργασίας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Απέκλεισε πάντως κάθε ενδεχόμενο για συγκυβέρνηση.

ΝΔ: Ο Ευ. Βενιζέλος έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας

Για «έλλειμμα πολιτικού θάρρους» και «πλεόνασμα αμετροέπειας και αλαζονείας» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, με αφορμή όσα ανέφερε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών.

«Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε, σήμερα, ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που -μόλις πριν τρει μήνες- ψήφισε η Κυβερνητική πλειοψηφία, υποστηρίζοντας τότε, ότι αποτελεί "σχέδιο σωτηρίας" για τη χώρα», παρατήρησε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Αν τα μέτρα που ψήφισαν πριν τρείς μήνες ήταν σωστά, γιατί σήμερα τα αναθεωρούν, προσθέτοντας κι άλλα;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι τα αρνητικά αποτελέσματα των χειρισμών της κυβέρνησης είναι ήδη μετρήσιμα.

Ο κ. Σταϊκούρας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «επειδή δεν μπορεί ή δεν θέλει» να περιορίσει τις δαπάνες κτυπώντας τη σπατάλη του κράτους, αυξάνει συνέχεια τους φόρους, πνίγοντας έτσι την ελληνική οικονομία.

«Αυτό δεν λέει ο κ. Βενιζέλος. Όλα τα υπόλοιπα που λέει, είναι τόσο "αξιόπιστα", όσο η δήλωσή του, πριν από τρεις μήνες, ότι "το ακίνητο είναι ήδη πολύ επιβαρημένο" και "οι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν είναι ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους", όσο και η δήλωσή του, προ τριών εβδομάδων, ότι δεν "τα έσπασε" με την τρόικα κι ότι ήταν τότε… "προγραμματισμένη" η αναχώρηση της αντιπροσωπείας της από την Αθήνα», παρατήρησε.

«Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι εφαρμόζει μια λάθος πολιτική. Ο κ. Βενιζέλος έχει ακόμα ένα πρόβλημα: Έχει, πλέον, χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας», κατέληξε.

ΚΚΕ: Μονόδρομος, ο δρόμος που γυρνά βίαια το λαό δεκαετίες πίσω

Μονόδρομος για την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που «υπηρετούν την άρχουσα τάξη και τους ευρωατλαντικούς συμμάχους της» είναι «ο δρόμος που γυρνά βίαια το λαό δεκαετίες πίσω», όπως σημειώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών.

Για τα σκληρά κυβερνητικά μέτρα, τονίζει ότι «σημαίνουν εξόντωση των λαϊκών στρωμάτων, όχι για να σωθεί η χώρα, αλλά τα συσσωρευμένα κεφάλαια της πλουτοκρατίας και των πιστωτών».

Ακόμη, στόχος των εν λόγω μέτρων, σύμφωνα με το κόμμα, είναι η προστασία της ευρωζώνης και η αυριανή ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

ΛΑΟΣ: Με πολιτικούς όρους η 6η δόση

Την άποψη ότι η χώρα θα πάρει την 6η δόση, «όχι με οικονομικούς όρους, αλλά με πολιτικούς όρους» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης.

«Το ενδιαφέρον της Αμερικής αλλά και της Ρωσίας για την Ελλάδα, είναι αυτό που μας δίδει μια δίοδο προς το αύριο. Ας καταλάβουν κάποιοι ότι ο κόσμος αλλάζει, και ας προσαρμόσουν την εξωτερική πολιτική της χώρας με τέτοιο τρόπο που να μπορέσουμε να εξυπηρετηθούμε τα μέγιστα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Υποστήριξε ακόμη ότι «ο κ. Βενιζέλος έστησε μια συνέντευξη για να εισακουσθεί στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Για να τους πείσει δηλαδή, οι βρυχηθμοί να μετατραπούν σε κακαρίσματα».

ΣΥΡΙΖΑ: Ατολμος ο αλαζονικός και λαλίστατος κ. Βενιζέλος

Ατολμία να ανακοινώσει στο εσωτερικό της χώρας, αυτά που συνομολογεί με την τρόικα και το διεθνές κεφάλαιο στο εξωτερικό καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον «αλαζονικό και κατά τα άλλα λαλίστατο» Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως τον χαρακτηρίζει, σε σχετική ανακοίνωσή του.

Επίσης, το κόμμα σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών «απαξιώνει να ενημερώσει έστω τον ελληνικό λαό για τις κυβερνητικές αποφάσεις».

«Καμία έκπληξη από μια κυβέρνηση που παίρνει συνεχώς νέα μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού, επειδή τα προηγούμενα απέτυχαν στους στόχους που ίδιοι είχαν θέσει», συμπληρώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ

Ακόμη, υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση οδηγεί σταθερά τη χώρα στην οικονομική χρεοκοπία και το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, ενώ αιωρείται ανάμεσα στους πανηγυρισμούς για τις ευρωπαϊκές της επιτυχίες και τους εκβιασμούς της προς τον ελληνικό λαό».

ΔΗΜΑΡ: Ξαναγράφεται το μεσοπρόθεσμο με επαχθέστατα μέτρα

«Η κυβέρνηση, μόλις τρεις μήνες μετά, ξαναγράφει το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, προσθέτοντας άλλα 7 δισ. ευρώ στα επαχθέστατα πρόσθετα μέτρα των 21 δισ. ευρώ», παρατηρεί η Δημοκρατική Αριστερά.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, γιατί η υλοποίηση από την Ελλάδα των αποφάσεων της 21 Ιουλίου γίνεται σε λαθεμένη βάση, με δραματικές συνέπειες στην επιβίωση της μεγάλης πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς να διαμορφώνεται και προοπτική ανάκαμψης της χώρας», συμπληρώνει.

Δημοκρατική Συμμαχία: Διαφήμιση της κυβερνητικής ανικανότητας

Σκληρή κριτική στις ανακοινώσεις του κ. Βενιζέλου άσκησε και η Δημοκρατική Συμμαχία, καταλογίζοντας στον υπουργό Οικονομικών ότι «διαφήμισε την κυβερνητική ανικανότητα και επιπολαιότητα».

«Μετά από δύο χρόνια κυβερνητικής θητείας, μας ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί για ένα ακόμα χρόνο το πάρτι του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο, με την εκ νέου αναβολή της εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τομέα Οικονομίας του κόμματος.

«Την ώρα που φοροφυγάδες με φανερό τζίρο μέχρι 40 εκατ. ευρώ, αξιοποιούν την τελευταία περαίωση-αμνηστία», συμπληρώνει η ανακοίνωση, «μας δήλωσε ότι τώρα ΘΑ ελέγξει τα μεγάλα εισοδήματα και ΘΑ πολεμήσει μέχρι το μεδούλι την φοροδιαφυγή».

Η Δημοκρατική Συμμαχία κατηγορεί παράλληλα τον ΥΠΟΙΚ ότι με το «όραμα» του για 100 δισ. φόρους από την ακίνητη περιουσία «διώχνει και τους τελευταίους αγοραστές από την αγορά ακινήτων, ρίχνοντας κι άλλο τις τιμές».

«Ο υπαρκτός κίνδυνος που έχουμε μπροστά μας, είναι από την μία μέρα στην άλλη η μετάδοση της κρίσης να μετατρέψει το ελληνικό πρόβλημα από κυρίαρχο σε τριτεύον στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή ατζέντα. Να βρεθούμε δηλαδή, την ώρα που η Ευρώπη θα συνταράσσεται, σχεδόν μόνοι μας, με τα εφιαλτικά προβλήματά μας», προειδοποιεί η παράταξη.

Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών: Συνεχίζεται η αδίστακτη πολιτική λιτότητας

Σαφές μήνυμα σε εγχώρια και ξένα οικονομικά συμφέροντα έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τις δηλώσεις του, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών.

Το κόμμα κάνει λόγο για συνέχιση της «αδίστακτης πολιτικής λιτότητας, της αφαίμαξης της ελληνικής κοινωνίας και της υπονόμευσης των εθνικών συμφερόντων» και καλεί το λαό να συσπειρωθεί και να αντιδράσει.

Δράση: Παίζουν με τις λέξεις και τα νεύρα μας

Για εξοργιστική αδυναμία και ανικανότητα της κυβέρνησης κάνει λόγο η Δράση, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου και υπογραμμίζει ότι «το μόνο στο οποίο είναι καλή είναι να παίζει με τις λέξεις και με τα νεύρα μας».

«Το ζουμί μέσα στην ακατάσχετη και κουραστική πλέον πολυλογία του κ. Βενιζέλου, είναι ότι η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων εκτιμάται σε 1 τρις και αν τη φορολογήσουμε με 10% θα αντλούσαμε 100 δις», σημειώνει το κόμμα στην ανακοίνωσή του.

Στη συνέχεια, καλεί τον υπουργό Οικονομικών να σκεφτεί «πως θα διαμορφωνόταν η αξία μόλις γινόταν γνωστή η πρόθεση του να τη φορολογήσει με 10%».

«Ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει καταρρεύσει ή απεργεί, οι δαπάνες συνεχίζουν ακάθεκτες και είναι ερωτηματικό κατά πόσο το τέλος ακίνητης περιουσίας θα εισπραχθεί έγκαιρα», τονίζει η Δράση.

Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «είναι σίγουρο πως θα παρθούν νέα, πρόχειρα μέτρα για να καλύψουν όπως-όπως την τρύπα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα