Διαβουλεύσεις με επίκεντρο τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου

Συναντήσεις Γ. Παπανδρέου με Ευρωπαίους ηγέτες
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011 12:34
UPD:15:42

Η πορεία επικύρωσης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ στη Βαρσοβία.

Η πορεία επικύρωσης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ στη Βαρσοβία.

Ο κ.κ. Παπανδρέου και Ρόμπεϊ συζήτησαν επίσης για την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκαν ακόμη και στην προετοιμασία της συνόδου κορυφής στις 17-18 Οκτωβρίου, αλλά και του επόμενου Eurogroup.

Για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη την αναγκαιότητα επικύρωσης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου συζήτησε ο Πρωθυπουργός και με την Σλοβάκα ομόλογό του Ιβέτα Ραντίγκοβα, με την οποία συναντήθηκε επίσης στην Πολωνία.

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα κόμματα του σλοβακικού κυβερνητικού συνασπισμού προβάλλει σοβαρές ενστάσεις για την ενίσχυση του EFSF, η οποία ψηφίστηκε σήμερα από το αυστριακό κοινοβούλιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2065815 .

«Ναι» στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν ήδη πει τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Εσθονίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας.

Την Πέμπτη, στο περιθώριο του δείπνου των ηγετών της Ε.Ε. και της Ανατολικής Συνεργασίας στη Βαρσοβία, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ την οποία και συνεχάρη για την υπερψήφιση από το γερμανικό κοινοβούλιο της διεύρυνσης του EFSF, καθώς και με τους ομολόγους του της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και Ισπανίας, τον αντιπρόεδρο του Ην. Βασιλείου και τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν.

Ο κύκλος των επαφών του κ. Παπανδρέου συνεχίστηκε με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας καθώς και με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Γεωργίας, ενώ τα ενεργειακά και οι διμερείς σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν κ. Αλίεφ.

Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα μετά και από την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

«Να εμβαθύνουμε την οικονομική ενοποίηση»

Μιλώντας στο δείπνο των ηγετών της Ε.Ε. και της Ανατολικής Συνεργασίας, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη εμβάθυνσης της οικονομικής ενοποίησης της ΕΕ και από κοινού αντιμετώπισης της ύφεσης.

«Aς ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτή την ύφεση, προωθώντας τη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη. Ας επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας για εμβάθυνση της οικονομικής μας ενοποίησης και της πραγματικής μακροπρόθεσμης προοπτικής πλήρους συμμετοχής των Εταίρων μας στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά την παρέμβασή του ανέφερε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στο Νότο εξαιτίας των ιστορικών εξελίξεων στην περιοχή, σημειώνοντας, ωστόσο, παράλληλα ότι πρέπει να συνεχιστεί η Εταιρική Σχέση της ΕΕ, ιχνηλατώντας τις προοπτικές και τις δυνατότητες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Σημείωσε μάλιστα ότι η Ανατολική Εταιρική Σχέση της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για αλλαγή και κάλεσε τη Σύνοδο να επαναβεβαιώσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ΕΕ για την περιοχή.

«Αναμένουμε από τη Σύνοδο της Βαρσοβίας να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα και με το βλέμμα προς το μέλλον κοινό πολιτικό μήνυμα, ικανό να κινητοποιήσει τους εταίρους μας να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες για την περιοχή θα αντιμετωπισθούν υπό εντελώς διαφορετικό πρίσμα «όταν θα βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο ξεπερνώντας την τεράστια πρόκληση της παρούσας τρομερής, πρωτοφανούς Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

Reuters: Έκδοση 100ετούς ομολόγου εξετάζει η Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο έκδοσης 100ετούς ομολόγου φέρεται να εξετάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως υποστηρίζει το πρακτορείο, επικαλούμενο τραπεζίτη ενός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν ως σύμβουλοι της χώρας, μία εκ των επιλογών που εξετάζονται είναι η ανταλλαγή βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων με νέο ομόλογο 100ετούς διάρκειας.

Σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι BNP Paribas, Deutsche Bank, HSBC και Lazard.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες προχώρησε στην έκδοση 100ετούς ομολόγου το Μεξικό, με τη ζήτηση να είναι μάλιστα ισχυρή.

Γερμανία: Κοντά σε λύση για το θέμα των εγγυήσεων

Όσον αφορά στις εγγυήσεις που έχει ζητήσει η Φινλανδία από την Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο στήριξης, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ εξέφρασε σήμερα την αισιοδοξία του ότι το θέμα βρίσκεται κοντά σε λύση.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι αυτό το ενδιαφέρον πρόβλημα θα επιλυθεί σύντομα», είπε ο Κότχαουζ σε δημοσιογράφους, εκφράζοντας την ελπίδα να διασαφηνιστεί το θέμα στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα