Σλοβακία: Διαβεβαίωση για έγκριση διεύρυνσης του EFSF έως τις 14/10

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011 22:19
UPD:22:22

Μέχρι τις 14 Οκτωβρίου θα έχει εγκρίνει τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) το κοινοβούλιο της Σλοβακίας, σύμφωνα με δηλώσεις της πρωθυπουργού της χώρας, Ιβέτα Ραντιτσόβα.

Το κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (SaS), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Σλοβακίας, αντιτίθεται στην διεύρυνση του ΕFSF και έχει απειλήσει να εμποδίσει την κύρωσή του από τη βουλή, εξέλιξη που θα μπορούσε να ακυρώσει την ενεργοποίηση του Μηχανισμού.

Η Ραντιτσόβα ωστόσο ανέφερε ότι έχει καταθέσει μια σειρά συμβιβαστικών προτάσεων προς το κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης και δήλωσε ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον ηγέτη του, Ρίτσαρντ Σουλί, το σαββατοκύριακο.

Κατόπιν της συνάντησης που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, η Ραντιτσόβα είχε δεσμευτεί ότι το κοινοβούλιο θα ψηφίσει τη διεύρυνση του ΕFSF πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προγραμματισμένη για τις 17 και 18 Οκτωβρίου. «Ο μηχανισμός θα βρίσκεται στο κοινοβούλιο από τις 4 Οκτωβρίου. Αναμένω την επικύρωσή του μεταξύ 11 και 14 Οκτωβρίου», επισήμανε.

Σε δηλώσεις της παράλληλα σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η ίδια δεσμεύεται προσωπικά να προωθήσει τη συμφωνία. «Θα ήταν μια πολύ, πολύ αρνητική εξέλιξη για τη Σλοβακία αν μπλοκάρουμε εμείς τη διαδικασία που έχει ήδη εγκριθεί από πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης», τόνισε.

Μέχρι σήμερα 14 από τις 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης έχουν επικυρώσει τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα